В обръщение пред гръцкия парламент, министър-председателят порица инициаторите на вота

Алексис Ципрас остава на поста министър-председател, след като се справи с първия за тригодишната си кариера вот на недоверие заради името на Македония.

Часове до подписването на споразумението за Република Северна Македония?

Тридневното обсъждане да си тръгне или не Ципрас от власт завърши с гласуване в полза на гръцкия премиер. Така той оцеля, но според опозицията не за дълго.

"Независимо дали ви харесва, или не изборите са само след няколко месеца. Всичко ще си дойде по местата, а вие, г-н Ципрас, ще заемете мястото, което заслужавате. Един от най-слабите премиери в следвоенната история на Гърция", заяви лидерът на „Нова демокрация” Кириакос Мицотакис.

"Аз и моето правителство поемаме историческата и политическа отговорност, защото вярвам, че патриотизмът е да защитаваш историческото и културно наследство, като същевременно направиш Гърция водеща сила в сътрудничеството и развитието на Балканите”, заяви Алексис Ципрас.

Екип на NOVA в епицентъра на протестите в Атина

Извън парламента съдбата на Ципрас вълнуваше и гърците. Наричаха го „предател” и чакаха да видят какво ще се случи с кабинета му.

Разочарованите напълниха площад „Синтагма”, а някои от тях предизвикаха полицията с бутилки вода, камъни и самоделни бомбички. Жандармерията отговори  с гранати и сълзотворен газ. Бунтът в Атина завърши с няколко ранени, много просълзени, но не и укротени.

Според проучване на вестник „Прототема” 68% от гърците не одобряват споразумението с Македония, а 73% не са съгласни с името Република Северна Македония. Въпреки недоволството им обаче днес протести нямаше.

ВСИЧКО ЗА ПОДПИСАНОТО ИСТОРИЧЕСКО СПОРАЗУМЕНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.