"От тях над 900 са за наводнени обществени и частни сгради", поясни столичният кмет

Повече от 1500 сигнала са били получени заради мощната буря, която потопи София миналата вечер. Най-тежка е била ситуацията в кварталите под Витоша, както и в центъра на града. Работата по отстраняването на щетите продължава.

"Получихме над 1500 сигнала заради бурята вчера. От тях над 900 са за наводнени обществени и частни сгради. Имаме само 3 сигнала за паднали дървета в реки", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на почистването на участък от Владайска река.

Фандъкова: Две хиляди софиянци в "Младост" и "Красно село" са без ток

Поражения има и в най-високите квартали на София. Тръбите, на които разчитат десетки абонати в „Драгалевци”, преди да бъдат положени кабелите в тях, трябва да изсъхнат. Местните хора държат да отбележим, че изобщо нямат канавки.

В „Бъкстон” имат канавки, но под напора на вчерашния дъжд не са издържали и вечните павета.

И в най-прясно ремонтираните участъци пороят е оставил отпечатък. Часове наред отнема отводняването на тунела при столичния Лъвов мост. Виновно е само времето, категорични са от общината.

„Много дъжд, добре са си свършили работата, за радост няма човешки жертви”, коментира Красимир Димитров, СО.

Гръмотевична буря в София - молове, метростанции и подлези протекоха (ВИДЕО)

Оценяването на материалните щети продължава.

Столичният кмет призовава хората да не изхвърлят отпадъци в дерета и речни корита и посочи като лош пример дере в „Драгалевци” засипано с едрогабаритни и битови отпадъци. По думите й, такива отпадъци могат да блокират състоянието на дерето и да станат причина за сериозни проблеми. 

"Към момента нямаме данни за сериозни щети върху инфраструктурата и това се дължи и на дейностите по превенция - почистването на шахти, почистването на речни корита и трябва да продължим да го правим непрекъснато", каза още Йорданка Фандъкова.

От "Моята новина": Порои и гръмотевични бури в Западна България (ВИДЕО)

"След снощния рекорден дъжд от 50 литра на квадратен метър нивото на реките спада", успокои столичният кмет. 

Фандъкова припомни, че Столична община ежегодно почиства 500-метровите участъци на язовирните стени. Според нея това е изключително важна задача, която гарантира сигурност на населените места, които се намират в близост до общинските язовири.

През днешния ден ще продължат дейностите по почистване на шахти, отстраняване на паднали клони и дървета, както и почистването на пътните платна от наноси, свлечени от пороя.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.