При спецакция са задържани 13 души

Разкриха престъпна група, подготвяла  покушения срещу магистрати и полицаи. 

Престъпниците са имали списък с набелязаните разследващи – някои трябвало да бъдат пребити, други – убити. Сред задържаните са сина на Йосиф Йосифов–Костинбродския и Стефан Гевгелийски. Все хора, свързани със знакови имена от криминалния свят у нас през 90-те.

13 души са задържани. Четирима все още се издирват. И всички те вече са били арестувани, при то неведнъж – за наркотици, побои и изнудване. 

17 задържани при спецоперация срещу разпространението на наркотици

Един от групата – Стефан Гевгелийски, е в затвора отдавна и е ръководел престъпната си дейност от там. Обвинен е е за серия от тежки нападения, сред които жестокия побой на проф. Стефан Станчев от Окръжна болница. Списъкът е дълъг. 

"Един случай, в който беше убит надзирател. Имаше телесни повреди на различни лица, включително и лице, което беше професор по медицина и загуби едното си око. Отмъщение за това, че колегите и прокурорите активно работят", поясни Иван Гешев.

СПЕЦАКЦИЯ В БОТЕВГРАД: Арестуваха сина на Владимир Пелов

Другият арестуван е синът на Йоско Костинбрдския - Иван. Бащата е известна фигура от годините на силовите групировки у нас. Издирван от Интерпол, сочен за ръководител на банда за мокри поръчки, сред които покушението на Филип Найденов-Фатик. Сега синът на Йоско нашумява с пореден арест – отново за планиране на покушения. 

"Той е един от тези, които са ръководили групата. И тази група е съставила списък със служители на МВР и специализираната прокуратура, спрямо които са се планирали телесни повреди и убийства. Двама прокурори и няколко полицаи от Убийства, оперативни от СДВР, включително един от СДВР е бил проследяван с оглед проучване на навиците му. Той е разбрал и даже е познал едно от лицата", съобщи Гешев. 

Така разследващите прихващат групата. Следят ги повече от два месеца и накрая атакуват. Финалният сблъсък между полицаи и криминално проявени била на връх Шипка. 

"Точно на връх Шипка, там се събраха от територията на цялата страна. Групата е много мобилна и конспиративна. Действията бяха извършени с хирургична точност", посочи Ивайло Спиридонов.

"Има различни крила. Едните са за наркотици, а други са за силови действия и подчинения на непослушните дилъри и клиенти", поясни главният секретар на МВР Младен Маринов. 

Операцията е била мащабна, а над 100 адреса са били претърсени.

А освен с мокри поръчки и разпространение на дрога, групата се занимавала и с рекет, твърдят прокурорите. Десет от задържаните вече са в ареста. Кои са набелязаните магистрати се пази в тайна заради тяхната сигурност. 

Гледайте още във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.