Премиерът се отчете пред евродепутатите за резултатите от българското европредседателство

Премиерът Борисов отчете българското европредседателство в  Страсбург. Пред евродепутатите той посочи като най-голям успех европейската перспектива за Западните Балкани. Кои са другите ключови постижения за България и каква е оценката в Европарламента?

Еверопарламентът даде отличен на българското председателство. Високата оценка дойде от всички политически страни, дори и тези които бяха критични на старта.

Денят в пленарната зала започна със звуково затъмнение в залата, след като евродепутати саботираха системата в знак на подкрепа на стачка на преводачите, която тече от месец.

Половинчасовото закъснение даде повод за разговори, снимки и шеги. Но и за възмущението на председателя на Европарламента Антонио Таяни, че негови колеги са саботирали работата на депутатите. Въпреки забавянето, премиерът отчете постигнатото.

„Показали сме, че сме лоялен партньор и сме търпеливи”, заяви Борисов пред Европейския парламент в Страсбург, където отчете резултатите от българското европредседателство.

„Сега, след 6 месеца можем да кажем, че силата на съединението е бъдещето на Европа”, каза той и подчерта, че не може да има мир и просперитет на континента, докато цяла Европа не бъде обединена.

„Мисля, че нашите усилия имаха резултат - Срещата на върха в София на 17 май помогна на Атина и Скопие да постигнат споразумение за името. Това е исторически момент и постижение, с който всички трябва да се гордеем. Оставям го последно, но то даде старта - Споразумението за добросъседство между България и Македония, с което отворихме темата и дадохме личен пример”, заяви още премиерът Борисов. И определи като най-големия успех на председателството постигането на темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

НА ЖИВО: Борисов пред Европарламента в Страсбург

„Браво! Добра работа! Благодаря! Mотото ви беше „Съединението прави силата”. Това обобщава начина, по който си направихте председателството - всяка секунда и минута беше удоволствие да се работи с България. Събирахте хората”, коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Лидерката на зелените Ска Келер, която през януари беше сред най-звучните критици, също оцени добрата работа на България.

„Надявам се, че на тръгване ще продължите духа на разнообразието. Посетих Националния парк „Пирин” - фантастичен е! Надявам се, че правителството е готово да направи повече срещу корупцията, защото това наистина блокира много страни-членки. Надявам се да работите и за плурализма на медиите”, коментира Ска Келер от „Зелените”.

КРАЙ НА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО: Борисов предаде щафетата на Австрия (ВИДЕО+СНИМКИ)

В наложената от преводачите пауза Борисов имаше възможност и лично да се изясни със зелената депутатка.

„Тя се убеди в много от проблемите, които написани на листчета, дадох и пример в Залцбург – над 20-30-40 писти и толкова лифтове, хотели, къщи за гости. 40% от бюджета се формира само от туризъм”, заяви българският премиер Бойко Борисов.

България предаде на Австрия председателството от началото на юли.

А инцидента със звуковата система прие за добър знак за българските заслуги към Европа.

А горещите картофи които минават в ръцете на австрийците са Brexit, имиграцията и правилата за транспортните работници. А както отбеляза министър Лиляна Павлова, нашите експерти, дипломати и политици са вече в кухнята и ще знаят по-добре как се бранят националните интереси в сложната система на Брюксел.

Всичко по темата гледайте във видеото.

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.