Ще успее ли "Инерком" да приключи сделката?

Спирането на сделката за ЧЕЗ - с отзвук зад граница. Пред NOVA чешката компания обяви, че започва пълен анализ за изход от ситуацията, а анализатори прогнозират срив на активите.

От българското енергийно министерство обявиха, че спряната сделка не заплашва енергийната сигурност на страната ни.

КЗК забрани "Инерком" да купи ЧЕЗ

Втори ден Гинка Върбакова присъства в чешката преса. Минути след спирането на сделката от антимонополния регулатор в България, проправителственият вестник „Лидове” излезе със заглавие: „Продажба за милиарди пада на земята”. Автор е Андрей Кутник, който се занимава с темата от самата поява на „Инерком”.

„Изпратих официално писмо до премиера Бабиш. Питаме го – какво мисли за развилата се ситуация и какво ще стане със сделката? Все още обаче правителството мисли. Още през февруари той изтегли доверието си и обяви, че финансирането не е прозрачно”, разказа Кутник.

Енергийният министър: КЗК е взела мотивирано решение (ВИДЕО)

Позовавайки се на източници от правителството, близки до премиера Бабиш, вестникът твърди, че българската фирма имала затруднения.

„Имам тази информация от трима различни мои източници и те казват, че милиардерът, чието име беше замесено със сделката, се е оттеглил”, каза още Андрей Кутник.

Иван Иванов: Не коментираме решенията на КЗК за ЧЕЗ (ВИДЕО)

От „Инерком” многократно са отричали подобни слухове. Към момента все още анализират ситуацията.  В Чехия обаче се появи и друго заглавие. Чрез игра на думи изданието поставя диагноза - сделката била в състояние на "обратима смърт". Един от вариантите е Гинка Върбакова да прехвърли фотоволтачния си бизнес, за да няма конфликт на интереси. От „ЧЕЗ Прага” обявиха за NOVA, че също обмислят какво да правят. На въпрос на NOVA дали са успяли вече да говорят с Гинка Върбакова за ситуацията, отговорът на говорителят на ЧЕЗ-Прага Алице Харакова беше: "Нито мога да потвърдя, нито да отрека подобни разговори. Трябва подробно да проучим мотивите на КЗК и да преценим какви ще са нашите стъпки."

БСП: Имаме първото потвърждение, че сделката за ЧЕЗ е незаконна (ВИДЕО)

Според чешкия журналист Андрей Кутник ситуацията е деликатна, защото компанията майка започва да губи пари, а цената на сделката можела да падне. "Трудно ще бъде да се сключи добър договор. Аз лично мисля, че ще се опитат да се свържат с компанията, предложила втората по сила оферта", смята Кутник.

Още в началото на година от Прага обявиха пред NOVA, че един от сценариите е именно този. Втората компания се свързва с индийски бизнесмен с интереси у нас.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.