Случаите са двойно повече от обикновено, сочат данните на инфекциозните отделения

Заради дъждовното лято регистрираха бум на заболели от лаймска болест у нас. Случаите са двойно повече от обикновено, сочат данните на инфекциозните отделения.

Случаите на заразени с лаймска болест от началото на годината са 275. За сравнение през същия период през 2017 г. регистрираните случаи са само 160. Опасността да се разболеем след ухапване от кърлеж е близо 30% - това е процентът на кърлежите, които пренасят микроба, причиняващ болестта.

На някои места в страната вече започнаха безплатни прегледи и консултации от специалисти - с цел ранно диагностициране на инфекцията.

Миналата година Николай сбъдва една от своите мечти - да посети Бразилия.

Какво да правим след ухапване от кърлеж?

„Бях и в Рио де Жанейро и в други градчета, но и в джунглата. И няма как човек да се предпази на 100% от ухапвания от комари”, обяснява Николай Бояджиев .

Почивката свършва, а месец по-късно здравето му рязко се влошава.

„Голяма слабост в краката, изведнъж все едно не мога да вървя като хората, януари почти бях на легло. Страшна умора. Имунната система беше срината”, разказва Николай.

Лекарите във Франция, където Николай живее със семейството си, не успяват да открият причина за състоянието му.

„Четири месеца всички изследвания бяха абсолютно нормални, но той се влошаваше пред очите ни. Загубихме ценно време. И накрая решихме да си дойдем в България”, разказва Стефка Колева, майката на Николай.

Той вече е под грижите на д-р Попов, който твърди, че лаймската болест е едно от най-големите предизвикателства в медицината.

„Защото изследването, което се прави за доказване на това заболяване, е доста трудно за интерпретация. Не винаги положителният резултат говори за лаймска болест и не винаги изисква антибиотично лечение”, обяснява доц. Георги Попов.

Затова след ухапване от кърлеж лекарите съветват да потърсим хирург, а насекомото да отнесем за изследване в лаборатория. Да следим и за промени в състоянието си.

„Задължително да се потърси лекарска помощ, когато се появи петно, което е  характерно, кръгло, зачервено с изсветляване по средата във вид на биволско око или мишена”, съветва доц. Попов.

Колкото по-късно е открита болестта толкова по-дълго отнема лечението й, което е за сметка на пациента.

Лечение без краен срок.

„Никой не може да каже точна дата, но важното е, че има лечение и ще се оправя рано или късно”, коментира Николай.

Профилактиката включва избягване на неокосени тревни площи, носене на дрехи с дълги ръкави и дълги панталони, както и употреба на репеленти.

Медиците успокоиха, че засега у нас няма поводи за тревога от разпространение на западнонилска треска, пренасяна от комарите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.