Здравното министерство иска да улесни идването на специалисти от други държави

Промени при лечението на деца и възрастни в чужбина. Здравното министерство иска да улесни идването на специалисти от други държави, които да лекуват тук, вместо болните да пътуват в чужбина. Това ще засегне много хора. Само децата, които са се лекували през миналата година в чужбина са над 300.

Станимир е изписан като здраво новородено преди пет години. Въпреки че майка му забелязвала проблем. По-късно лекарите установили - детска церебрална парализа

„Едни могат да съдят, други могат да подкрепят, но след 14 операции в България, със сигурност той няма да се оперира повече в България”, заявява Маргарита Николова.

Семейството вече има предложение от клиника от Виена. Надяват се Фондът за лечение на деца да ги финансира.

Ще останат ли хиляди онкоболни без лечение?

„Много е бумащината, много са документите, следователно много са средствата, които трябва да отдели един родител, за да кандидатства. На фона на всички документи, които ми искат, те искат всичката документация, преведена на английски”, обяснява Маргарита.

Това изискване го няма в правилника на Фонда за лечение на деца. Но от институцията потвърдиха, че щом се търси лечение в чужбина, документите трябва да са на английски.

По идея на новия управител на Здравната каса за лечението на българите в чужбина може и да отговаря едно звено, вместо три, както е сега. И не болните да пътуват зад граница, а специалистите да идват при тях. Според Дечо Дечев така на системата могат да се спестят годишно най-малко 150 милиона лева. А и екипите тук щели да придобият опит.

У нас все още има проблем с ранната диагностика на рака

Сред критиките към идеята са, че администрацията ни няма да се справи. Има и съмнения, дали чуждестранните лекари ще оставят пациентите си у дома за сметка на болните в България. Но нуждаещите се, настояват.

„Тези хора със сигурност ще помогнат на нашите деца, няма да им навредят”, смята Маргарита.

От здравното министерство отчитат, че трябва да променят нормативната уредба, за да могат чужди лекари да лекуват в България. Предложенията си ще направят наесен, а в началото на 2019 г. може и да влязат в сила.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.