Те са обвинени в участие в престъпна група за палежи, рекет, побои и разпространение на наркотици

Специализираният съд остави в ареста петимата задържани от групата на Димитър Желязков - Митьо Очите, съобщава БГНЕС.

По разпореждане на Митьо Очите човек от бандата му запалил игрална зала в "Слънчев бряг", като за изпълнението на задачата си Карен Ованесян получил 250 лв. Това стана ясно от признанията на самия Ованесян, цитирани в съдебната зала.

Шефът на „Аркус” за Митьо Очите: Занимаваше се с търсене на обекти

На заседанието в четвъртък се явиха четирима от задържаните - Иван Пишиев, Радослав Николов, Иван Найденов, Венцислав Христов. Петият, Йордан Въчев, е отказал да вземе участие в производството и се представлява от адвокат Димитър Марковски.

Въчев, познат като Данчо Ларша, твърди, че дори не познава Митьо Очите лично. Още през 2011 г. той е арестуван при мащабна акция на ГДБОП в Бургас. Тогава е обявен за ръководител на престъпна група за рекет, изнудване и палежи на конкурентни погребални агенции. 

В съдебната зала стана ясно още, че престъпната група била информирана от представители на полицията и прокуратурата в Бургаско за предстоящи спецакции.

В събота Специализираният наказателен съд остави обвиняемите в ареста с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”.

След закритото съдебно заседание стана ясно, че разследването съдържа 34 тома доказателства, включително данни от специални разузнавателни средства.

И петимата са обвинени в участие в организирана престъпна група за палежи, рекет, побои, изнудване и разпространение на наркотици. За лидер на бандата е сочен Димитър Желязков.

КОЙ КОЙ Е В БУРГАС?: Има ли връзки между охранители и униформени?

Според прокуратурата всички те са изнудвали и наказвали с палежи конкурети, които не са били съгласни да плащат такса „спокойствие”.

За нищо престъпно, извършвано от Димитър Желязков, не е чувал неговият работодател Иван Владимиров, който е бивш шеф на Криминална полиция в Бургас. Години след като се пенсионирал, започнал като управител и съсобственик в охранителната фирма „Аркус”. Наел Желязков да набира клиенти.  

По длъжностна характеристика Димитър Желязков е мениджър във фирмата.

Занимаваше се с маркетинг, търсене на обекти”, заяви Владимиров. „Насила никой не е каран – нито със заплахи, нито с изнудване. На нас не са ни необходими и толкова много обекти, защото нямаме хора, които да наемем, за да изпълняват тази дейност”.

При акцията в Бургаско, извършена на 2 август, бяха задържани общо 19 души, за които имаше данни, че са свързани с организираната престъпна група. Прокуратурата обаче поиска зад решетките да останат само петима от арестуваните.

Несрин Узун: Станахме жертва на изключителната доброта на Бенчо Бенчев

От всички с обвинения в неизвестност е само общинският съветник от Несебър Пейо Янков, който се издирва с червена бюлетина.

Димитър Желязков е под стража в Турция и се очаква да бъде екстрадиран в България, за да бъде изправен пред съда.

А в понеделник с обвинения се очаква да се сдобие и заместник-председателят на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев. Според прокуратурата, той трябва да се изправи пред съда заради това, че е укривал Желязков в Турция, докато всички служби, дори и Интерпол, го издирваха. 

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.