Той е натоварен с над 5 тона храна, гориво, батерии и научно оборудване

Роботизиран японски космически кораб за доставки до Международната космическа станция бе изстрелян в 2,52 ч. японско стандартно време днес, съобщават сайтът Space.com и БТА. Ако всичко върви по план, корабът би трябвало да достигне МКС в четвъртък сутринта, на 27 септември.

Корабът, наречен HTV-7, е натоварен с над 5 тона храна, гориво, батерии и научно оборудване. Той бе изстрелян с помощта на ракета H-2 B от японския космически център Танегашима.

Астронавти играят тенис в Космоса (ВИДЕО)

Първоначално корабът трябваше да полети към МКС на 10 септември. Заради тайфунът "Мангхут" в Тихия океан, после заради лошото време около Танегашима и накрая заради технически проблем излитането бе отложено няколко пъти. 

Корабът е известен още с името "Кунотори", което на японски означава бял щъркел. Цифрата 7 в името на кораба показва, че това е седмата мисия на подобни кораби. Първи кораб от серията беше изстрелян през септември 2009 г. а шестият през декември 2016 г.

Космонавти и астронавти играха бадминтон на МКС (360° ВИДЕО)

Корабът HTV е един от четирите роботизирани товарни космически кораба, които обслужват МКС. Другите три са руският "Прогрес", капсулата "Дракон" на компанията "SpaceX" и космическото возило "Лебед" на компанията "Нортроп Гръман". "Прогрес" и "Лебед", както и японските товарни кораби изгарят при навлизането обратно в земната атмосфера. "Дракон" може да се приземява. Сега на борда на японския кораб има капсула, която може да оцелее при навлизане в атмосферата и ще се върне на земята с проби от експерименти, извършени от екипажа на МКС.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес