Ретро композицията ще пътува от Горна Оряховица до Варна

Личният вагон на цар Борис III от „Корона експрес” и най-големият салонен вагон от царския влак, теглени от парен локомотив, ще са част от състава на ретровлак, с чието атракционно пътуване БДЖ ще отбележи 130 години от създаването си. Атракционното пътуване ще е на 6 октомври по маршрут Горна Оряховица-Шумен-Варна.

ВЪЗСТАНОВКА: Посрещнаха Фердинанд на гара "Трапезица" (ВИДЕО)

Ретро влакът ще бъде съставен от пет вагона за настаняване на пътниците. Всички пътуващи ще имат възможност да разгледат специално прикачените вагони, като служители на БДЖ ще им разкажат интересни факти по време на обиколката за всеки един от тях.

Германци обикалят България с парен локомотив (ВИДЕО+СНИМКИ)

Парният локомотив е произведен през 1948 г. в Австрия. Машината е възстановена в оригиналния си „немскo-австрийски” вид като цветово решение, със снегоочистителен плуг, димоповдигащи щитове (крила) и други елементи. В Европа има запазена за движение само още една машина от този тип, която се намира в Люксембург.

Първокласният вагон-салон, предназначен за пътуванията на цар Борис ІІІ, е произведен през 1938 г. в Германия. Разполага със служебна кабина с 1 легло, 4 кабини с по 2 легла, 2 кабини с две спални с по едно легло и общ санитарен възел, салон с 11 места (за срещи, съвещания, хранене) и склад. Запазено е луксозното обзавеждане и автентичните ламперии и дамаски.

Ретро влак с царски вагон пътува от Горна Оряховица до Трявна (ВИДЕО)

Вагон-ресторантът (най-големият салон от „Корона експрес”) е произведен в Дряново през 1957 г. по чертежи и конструктивни параметри на фирмата „Линке-Хофман Верке”-Германия. Има офис, салон с 24 места и салон с 16 места.

Билети за атракционното пътуване могат да бъдат закупени от билетните каси и бюрата във всички гари в страната.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.