Около 300 души с психични проблеми остават всяка година трайно в психиатриите

Само през изминалия месец – черната хроника в новините добави още няколко разтърсващи случая. Палеж на сграда в Божурище, четворно убийство в Каспичан, стрелба по полицай в София.  Между тези случаи има нещо общо. В дъното се на инцидентите се предполага, че стоят хора с психични проблеми.

ГРИЖА ЗА ПСИХИЧНОБОЛНИТЕ: Държавата не е изпълнила Национална стратегия от 2004 г.

“Не съм съгласна с израза  “Психично болни, които са на свобода“. Те трябва да са на свобода, те не са престъпници. Те са белязани с много тежки заболявания и ние трябва да се грижим за тях. Мястото им е сред нас, както на всички останали хора“, каза в ефира на “Събуди се“ директорът на държавната психиатрична болница „Св.Иван Рилски” д-р Цветеслава Гълъбова.

Тя допълни още, че липсва държавна грижа за болните.

Шеф на психиатрия: Нашите пациенти се нуждаят от грижа, не от безхаберие

“Истината е, че няма кой да следи дали тези хора си пият лекарствата. Това е социална грижа. Вътреболничното лечение води до подобряване, след което пациентът бива изписан. Извънболничното лечение не е такова, каквото трябва да бъде“, каза психиатърът д-р Анета Аничкина.

“В психиатричните болници има едни пациенти, които ние наричаме трайно настанени. Те на практика живеят там. Част от тях са останали без жилища или близките им не ги искат. Всяка година това са около 300 души“, допълни още директорът.

В аванс от „Темата на NOVA”: Психично болни без грижа, здрави живеят в психиатрии

Психиатърът Анета Аничкина коментира, че обществото често се страхува от по-буйните хора с психично разстройство, които живеят близо до тях.

“Трябва да се създаде мрежа от дневни центрове, в които нашите пациенти да бъдат занимавани. Необходими са много психолози и социални работници. Трябва да се създаде информационна система, която ще ни даде верни данни за тежките психични заболявания. Тогава ние ще можем да планираме здравни разходи“, каза още д-р Цветеслава Гълъбова.

ПСИХИАТРИ НА ИЗЧЕЗВАНЕ: Настояват за спешна реформа в болниците

Тя е категорична обаче, че до тази система достъп трябва да имат само психиатри и администраторите й.

В момента тече обществено обсъждане по въвеждането на информационна система.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.