120 509 души с психични проблеми са регистрирани в цялата страна

Майката на младежа с психични проблеми, който простреля полицай, е поискала той да бъде поставен под запрещение още в началото на август. Това потвърдиха за NOVA от районната прокуратура в София. Проверката обаче е удължена до октомври и така, докато чака решението на институциите, 21-годишният Христо Бръзицов стреля по майка си и улучи полицай. 

В същото време поредният случай с агрeсивен психично болен повдигна въпроса, как държавата се грижи за хората с такива проблеми. По статистика у нас са регистрирани 120 509 души с психични проблеми. Те се намират под наблюдение в центровете, в цялата страна.

Най-много регистрирани има в Пловдив - 21 483 . На второ място е Бургас - 18 379. Във Видин и Сливен няма регистриран нито един психично болен.

Прави впечатление, че най-голям е броят на диагностицираните с шизофрения -  24 440. С разстройство на настроението са 20 724. А развилите психични проблеми вследствие на стрес са 11 780. Пак според статистиката се увеличат броя на депресиите.

11 юли 2018 година. Младеж с психично разстройство убива баща си и напада полицаите, опитали да го обезвредят.

18 септември 2018 година. Младеж с психично разстройство стреля по майка си, но ранява  полицай.

Простреляха в главата полицай в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Явно обществото така е решило, това са потребностите, да не се прави нищо и само да се регистрира”, коментира Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница „Св. Ив. Рилски”.

И след всяко регистрирано събитие започва дебат за нуждата от национална стратегия.

А тя е разписана още през 2004 година. Трябвало е да бъде изпълнена до 2012 година.

„Оказва се, че няма пари, защото това е скъпо начинание”, заяви още Цветеслава Гълъбова.

От здравно министерство отказаха коментар, но в писмен отговор обясниха, че регистър на хората с психични заболявания е дискриминационен и затова няма. От МВР обаче регистрират много сигнали на близки, които не могат да се справят с агресивните си психичноболни роднини.

„По-скоро често се случва, от началото на годината в 3 РПУ има 26 сигнала”, обясни Дойчин Дойчинов, началник на 3 РПУ.

При един от сигналите е ранен полицай. Оказва се, че майката на стрелеца още преди месец е поискала синът й да бъде въдворен.

„Прокурорът преценява дали лицето да бъде принудително настанено за лечение”, обясни още Дойчинов.  

Прокурорът удължил проверката до октомври и така се стигнало до инцидента в кв. „Илинден”, при който бе прострелян полицай.

Полицаи: Психично болните не би трябвало да са проблем на МВР

Психиатрите откриват пропуск в работата на МВР по случая.

„Както разбрах от всичко, което се изговори от органите на МВР вчера, те също не са подготвени за среща и за работа при такива условия с психично болни. На тях в главата им е само употреба на сила”, заяви Цветеслава Гълъбова.

„Аз смятам, че са подготвени, винаги има още какво да се желае, но са подготвени. Полицаят  винаги е в риск”, заяви Дойчинов.

В случая рискът идва от неосвидетелстван младеж, който успява да си купи газов пистолет само срещу лична карта. Такъв е законът. А от синдикатите на МВР напомниха, че в системата бронежилетките са кът и не се чувстват защитени.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес