Те са обвинени в кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия

Нов шпионски скандал с Русия. Холандското правителство обяви, че са изгонили четирима руснаци от страната. Холандците призовали и руския посланик, за да искат обяснения за действията на четиримата.

Русия поиска среща на Съвета по сигурността заради случая "Скрипал"

Според Холандия, руснаците опитали кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия, която е базирана в Хага. Тази организация разследва, както случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, така и твърденията за употреба с химическо оръжие в Сирия.

"Службите за сигурност и отбрана прекъснаха кибероперация на руското военно разузнаване. На 13-ти април тази година, операцията беше насочена срещу Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага.", каза министърът на отбраната в Холандия Анк Байлефелд.

Радев за Скрипал: За следващи стъпки трябват безспорни доказателства

Четиримата руснаци пътували с дипломатически паспорти. Носели много техника за хакерска атака. Групата била от двама компютърни експерти и двама поддържащи агенти.  Закачили се за безжична интернет мрежа, ползвана от организацията. Когато ги заловили, опитали да унищожат част от екипировката.

Според Холандия, руснаците са били заловени по време на акция.

"Службите за сигурност и отбрана прекъснаха кибер-операция на руското военно разузнаване. На 13-ти април тази година, операцията беше насочена срещу Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага”, заяви министърът на отбраната на Холандия Анк Байлефелд.

Тази организация участва в разследването както на случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, така и на твърденията за употреба на химическо оръжие в Сирия.

"Операцията е била насочена срещу безжичната интернет-мрежа на Организацията”, казва директорът на разузнаването Оно Айхелсхайм.

Четиримата руснаци пътували с дипломатически паспорти. Носели много техника за хакерска атака.

„Техниката им беше иззета. Предотвратихме хакването..", обясни Байлефелд.

Според холадците,  когато били хванати, руснаците опитали да унищожат част от техниката. Единият от иззетите мобилни телефони можел да бъде проследен до сградата, в която е базирано военното разузнаване в Москва.  Обявеното от Холандия дойде часове след подобно обвинение от Великобритания. Според Лондон, руското разузнаване стои зад четири хакерски атаки в последните години, една от която срещу Световната антидопингова агенция в Швейцария.

В първата си реакция след обвиненията от Холандия, външното министерство написа "Западната шпиономания набира обороти".

"Ако някой се е съмнявал, че руснаците стоят зад атаката срещу Сергейс Скрипал в Солзбъри, сега може да забрави всякакви съмнения. Защо Русия ще организира операция срещу организацията, която разследва отравянето с Новичок, ако не са виновната страна?”, попита министърът на външните работи на Холандия Джереми Хънт.

Русия нееднократно е отричала, че стои зад отравянето на Скрипал. А в първата си реакция след обвиненията от Холандия, външното министерство написа, цитирам" "Западната шпиономания набира обороти".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.