Президентът беше гост в Троян за 150-годишния юбилей на града

Президенът Румен Радев с призив към съдебната власт и полицията да реши бързо и справедливо случая с убитата Виктория Маринова.

Валентин Радев: МВР има достатъчно доказателства срещу Северин Красимиров

Държавният глава е гост в Троян за 150-годишния юбилей на града. Радев е категоричен, че убиецът на Виктория трябва да понесе цялата тежест на закона. Според него международният отзвук е бил резлутат от кризата в доверието то институциите.

Президентът изказа съболезнования към семейството на Виктория Маринова.

Засилено полицейско присъствие и страх в ромската махала в Русе

“От всяка несправедливост боли и това води до възмущение. Случаят разкри огромния дефицит на доверие между институциите както вътре в страната, така и навън. Очаквам органите на реда да покажат на света, че такива престъпление в България се наказват“, заяви Радев.

Кои са мотористите, нахлули в ромските махали в Русе?

Бърза реакция обаче президентът очаквал и за други тежки престъпления. Като пример, държавният глава открои убийствата на бизнесмена Петър Христов и на данъчния служител Иво Стаменов. Там ответната реакция трябвало да бъде също толкова силна, колкото при жестокото убийство в Русе.

Разследват действията на престъпната група, ръководена от брат на депутат

„Този случай разкри огромния дефицит на доверие в нашите институции както вътре в страната, така и навън. Разкри и двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот”, заяви той.

Криза с доверието имало и в здравната система, смята президентът. Вотът, поискан от левицата, можел да помогне за активен дебат. Целта на подобен ход не винаги била сваляне на правителство:

БСП внася мотивите за вота на недоверие в понеделник

„Здравеопазването ни е с тежка диагноза. Най-важното за мен е фокусът на тази реформа, а той трябва да бъде върху пациента, защото в момента недоволни са и пациентите, и лекарското съсловие”.

Президентът призова за прозрачност и при европроектите. Изваждането на една конкретна фирма, не решавало проблема, подчерта държавният глава и добави: „От една страна са високите цени, от друга – безобразното качество по пътищата, а и в центъра на София.

Държавата вади "Джи Пи Груп" от всички проекти с евро и държавни пари?

„Такъв тип подход поражда и много други въпроси – къде са държавните и обществени институции, къде е съдебната система? Политическата воля трябва да показва прозрачност, отговорност и отчетност, които до бъдат в ежедневието на всяко едно управление, а не единствено накрая, когато се появи проблем”.

В петък премиерът настоя фирмата "Джи Пи Груп" да бъде извадена от всички проекти с европейско и държавно финансиране, за да докажела правотата си в съда. Часове по-късно компанията сама се оттегли от изграждането на тунел "Железница".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.