Ексклузивно пред NOVA главният прокурор разкри детайли от разследването на бруталното убийство

Нито една версия за убийството на Виктория Маринова не е изключена и до момента. „Хипотезата, че журналистката е нападната заради работата си, към момента не намира каквато и да е опора в доказателствата по делото. Това, което се работи в момента, основно е свързано с версията за спонтанно нападение”, обясни в „Здравей, България” главният прокурор Сотир Цацаров.

При разпита пред германските власти Северин Красимиров не отрича извършеното убийство. Той го описва фрагментарно и отказва да говори за сексуалното посегателство. Според Цацаров обаче тези обяснения не кореспондират със събраните доказателства. Той посочва, че няма информация, която да сочи предизвикване от страна на жертвата. „Става дума за грубо, брутално нападение, очевидно под остатъчното влияние на алкохол, а може би и наркотични вещества, чиято основна цел е била сексуално посегателство.

"Интересна подробност от разследването – когато отидохме в Русе заедно с  министъра на вътрешните работи и когато все още една голяма част от информацията за извършителя не беше събрана, там ни чакаше изготвен психопрофил от експертите от Института по криминалистика към МВР. Когато сега чета този профил, първо той отговаря на 90% на личността и мотивите на извършителя. И второ, той е и едно свидетелство за доста добра професионална работа", каза още Сотир Цацаров.

Във връзка с коментарите от медии и представители на европейски институции, Сотир Цацаров заяви, че е бил задействан „преднамерен сценарий, който целеше да покаже, че в България убиват журналисти заради тяхната разследваща дейност”.

"Джи Пи Груп": Сатанизират ни, винаги сме спазвали законите

За проверката на строителната компания "Джи Пи Груп" Сотир Цацаров обясни, че е образувано  досъдебно производство за пране на пари, в рамките на което е наложен запор на превод за 14 млн евро от физическо лице.

„При нас сигналът е свързан с описание на търговски дружества, както и на юридически лица с нестопанска цел, които са получили европейско финансиране и с твърдения за неправомерни действия при усвояването на тези европейски средства. Образувано е досъдебно производство за пране на пари в рамките на извършените действия до момента в изпълнение на закона за мерките срещу изпирането на пари е наложен запор по наше искане върху паричен превод от България към чужда банка в размер на 14 млн. евро – паричният превод е превод на физическо лице, той не е на търговски дружества”, обясни главният прокурор.

Парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми, каза още главният прокурор. Едновременно с това на ДАНС са възложени други действия, които са свързани с установяването на всички механизми на финансирането на съответните европейски проекти, както и това, че всъщност парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми.

Пред NOVA от фирмата обявиха, че не са запорирани техни средства, а на свързани с компанията компании. 

Вижте цялото интервю във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.