Взривът избухнал в столовата на учебното заведение

Взривно устройство, пълно с метални предмети, избухна в Политехническия колеж в Керч, град в източната част на Кримския полуостров. Загиналите са най-малко 19, а ранените - поне 50. Повечето от жертвите са тийнейджъри.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА АТАКАТА ВИЖТЕ ТУК

Малко след разпространението на новината властите заявиха, че експлозията е терористичен акт. Заподозреният за жестокото престъпление е 18-годишният Владислав Росляков. Той е ученик в четвърти курс в колежа. След атаката той се е самоубил. Тялото му е намерено в библиотеката на втория етаж. За него е изестно, че на 8 септември получава разрешително за притежание на оръжие, а преди няколко дни си купува около 150 патрона. Мотивите за действията му все още не са установени.

Взривът избухнал в трапезарията на учебното заведение. Според директорката маскирани нападатели отваряли вратите на стаите на втория етаж и стреляли с автомати на посоки.

Мерките за сигурност на целия Кримски полуостров са затегнати, особено на новия мост, който свързва Крим с Русия. Всички училища в района са евакуирани.

На мястото на експлозията веднага пристигат служители на Федералната служба по сигурност, както и осем екипа на спешната помощ. Изпратен е и самолет Ил-76 на руското Министерство на извънредните ситуации, с който пристигат още лекари и се доставят медицински средства. По случая е образувано углавно дело, а с разследването се заеха експерти на Централния следствен комитет на Русия, които имат опит с терористични актове.

В колежа работиха специалисти по взривна техника и следователите, които ще огледаха мястото в епицентъра на взрива. Разпитват се свидетели и очевидци, изучават се видеозаписи от камерите за наблюдение.

Новината за трагедията завари руския президент Владимир Путин на среща с египетския му колега. И двамата почетоха паметта на загиналите с минута мълчание. същото направиха и депутатите в руската Държавна дума. Властите в Крим обявиха тридневен траур.

Крим беше анексиран от Русия през 2014 г. след оспорван референдум, а анексът беше остро критикуван от международната общност и доведе до влошаване на отношенията между Москва и Запада. Председателят на подкрепяния от Русия кримски парламент - Владимир Константинов, предположи, че Киев може да стои зад експлозията. Той заяви, че "всяко зло, което прониква в Крим, идва от украинските власти". 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.