Каква е историята на 6-членно семейство и изхода от омагьосания кръг?

Без лекарства остана баща на четири деца, който е болен от рак на гърлото. Причината е, че частен съдебен изпълнител е запорирал единствената сметка на семейството, която се оказва дарителска. Едва след сигнал на NOVA съдебният изпълнител разбра какъв е произходът на парите. 

Правният парадокс е, че законът е такъв – първо запор, а след това порверка откъде, на кого и за какво са средствата. Историята на 6-членното семейство и изхода от омагьосания кръг разказва екип на „Събуди се”.

Преди четири години социалните отнемат Сиси, Михаела и Ивайла от родителите им. За месец бащата Ивайло успява да си върне децата. Стресът от раздялата с най-милите му същества обаче отключва Кутията на Пандора.  Разболява се. Диагнозата – болест на Ходжкин. След новината за болестта идва и друга – семейната къща, купена с ипотека, е продадена от съдебен изпълнител заради просрочени дългове.

Дълговете се натрупват, докато Ивайло обикаля болниците в търсене на лечение. Семейството напуска родния край и се мести под наем в Перник. Историята на 10-годишната Сиси, която рисува, за да спаси болния си баща, трогва целия град. Добри хора помагат с дарения на семейството да оцелее. Събират около 2000 лв. Преди дни обаче Ивайло отива до банката и разбира, че дарителската сметка е под запор.

От банката обясниха за NOVA, че по закон са длъжни да блокират сметката веднага. В случая произходът на средствата е от дарения и затова по преценка на банката превод няма. Последва писмо с обяснения до съдебния изпълнител. Ивайло не чака неволята и сам си търси правата.

По закон всяка сметка подлежи на запор, а чак след това се установява произходът на парите, обясни пред екипа на NOVA съдебният изпълнител. Често се случва дарения да остават блокирани.

Проблемите остават. 700 лв. на месец са само лекарствата на Ивайло. От държавата семейството получава 140 лв. детски надбавки и 140 лв. пенсия по болест. Заради заболяването Ивайло не може да изкарва пари като строител, помага бабата на децата. Надеждата е скоро Миглена да започне работа като санитар в местната здравна каса.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.