Така е било източвано предприятието, приватизирано от семейство Баневи

Прокуратурата открила документи за парите на семейство Баневи в офшорни зони. Според разследващите те били отговорни за източването на редица дружества, а заводът Полимери бил „обезкостен”. Това заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Делото се води за съществуване на сдружение по смисъла на чл. 321 ал. 6 от НПК за периода от 2009-2018 г. Към момента са привлечени под наказателна отговорност Евгения и Николай Баневи. Обвиненията са за присвояване на 1,5 млн. лева и щета за бюджета от 500 хиляди лева.

Разследва се източването на няколко предприятия, които са приватизирани в края на 90-те, а това дело, според Гешев щяло да онагледи как се е правила приватизацията.

На полицията са били нужни няколко часа, за да отключат вратите в дома на семейство Баневи. А на разследващите били нужни години, за да стигнат до истината за приватизираните дружества.

Николай и Евгения Баневи са арестувани в Ница

„От първата вълна на масовата приватизация се придобиват предприятия. Към този момент държавата досега не е обвързала това по никакъв начин с някакъв последващ контрол. Нито дали ще се развиват тези предприятия, нито дали ще се инвестира в тях или ще се увеличават работните места. Абсолютно нищо – някой ти подарява едно предприятие. И за това няма никакъв контрол. Резултатът с „Полимери“ е, че започва неговото източване по различни начини и накрая стигаме до откровеното рязане на скрап на каквото е останало от завода. Резултатът е 1800 души на улицата само от това предприятие. Това дело ще онагледи т. нар. „бандитска приватизация“, подчерта цаместник-главният прокурор Иван Гешев.

По думите му терминът за това, което се е случило с предприятието е „обезкостяване”.

„Казва се на контрагентите да не внасят парите по сметки на „Полимери”, а по други дружества на Баневи. Вторият начин е вземане на ръка суми от касата на предприятието”, обясни наблюдаващият прокурор Мария Дойчева.

Сега били намерени и скрити от семейство Баневи документи за парите им в офшорни сметки, обясни прокуратурата.

След ареста на Баневи: Къде отидоха парите на прехода?

„Имение, което е построено с пари, източвани от различни предприятия, сме намерили документите им за офшорните, парите от обезкостените предприятия са отивали в тези офшорни”, обясни Гешев.  Предстои да се провери дали тези документи доказват, че парите от дружествата са отивали в офшорни сметки.

Ще се проверява и колко дружества били източени по подобен начин, казаха прокурорите. Засега имали данни за няколко.

„Елма Троян” е била източена преди Полимери и била нарязана за скрап. Става дума за завода в Костенец, който е бил продаден на КТБ”, обясни Мария Дойчева.

А данни за всичко това имало отдавна, но били недостатъчни. Имало и образувани дела, но срещу неизвестен извършител.  На въпрос дали това означава, че службите преди това не са си свършили работата Иван Гешев отговори, че не може да прави такива оценки и че службути са имали парчета от пъзела, който сега специализираната прокуратура вече е сглобила.

Сега извършителите били известни и според прокуратурата това са Николай и Евгения Баневи.

Адвокатите на Баневи внасят възражения по обвиненията на специализираната прокуратура

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.