Причината - голямо изтичане на водород

Астрономи от Австралийския национален университет установиха, че е налице голямо изтичане на водород от Малкия Магеланов облак - галактика джудже, която е спътник на Млечния път заедно с Големия Магеланов облак, съобщи Сайънс алърт, цитиран от БТА. Загубата на междузвездно вещество допринася за прекратяване на звездообразуването.

Регистрираха загадъчни бързи радиосигнали от дълбокия Космос

Малкият Магеланов облак се намира на 200 хиляди светлинни години от Земята. Диаметърът му е 7 хиляди светлинни години, т.е. над 10 пъти по-малък е от този на Млечния път. Малкият Магеланов облак е гравитационно свързан с Големия Магеланов облак и е съединен с него посредством възникнал вследствие на приливни сили "мост" от междузвезден газ. В галактиката джудже има много от т.нар. рентгенови двойни звезди - двойни звезди, които са ярки в рентгеновия диапазон на спектъра, и масивни звезди.

Учените наблюдавали Малкия Магеланов облак с помощта на австралийския радиоинтерферометър АСКАП (ASKAP - Australian Square Kilometre Array Pathfinder). Било преценено количеството на напускащия галактиката атомен водород - основната необходима за звездообразуването съставка. Изтичането на студен газ е от централна област, където все още се раждат звезди. Така Малкият Магеланов облак бавно умира вследствие на постепенна загуба на нужната за звездообразуването енергия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.