Струва ли си инвестицията в обучение в университет зад граница?

Трябва ли да изпратим децата си да учат в чужбина, за да успеят, защото образованието там е по-качествено, или нашето не е толкова лошо?  В спор по темата в студиото на „Плюс Минус” влязоха управителят на консултантска агенция за обучение в чужбина Ели Тончева и икономистът проф. Красимир Петров.

„Факт е, че в западно-европейските страни има университети, които са в топ-класациите в световен мащаб, докато българските университети са доста назад в това класиране”, посочи Ели Тончева.

Според проф. Петров обаче като цяло нашето висше образование не е много по-зле от европейското, защото огромната част от западните университети работят на посредствено ниво.

„Ако наш студент ще отиде в някой от топ-университетите, да, те превъзхождат нашите, но ако ще отиде в посредствен университет, няма никакъв смисъл. Защото при нас образованието не е по-лошо в това сравнение.  Въпросът е ще получиш ли такова образование, което ще ти даде възможност да си върнеш направените разходи от средно 30 хиляди евро”, коментира Красимир Петров.

„Дори „най-долнопробните” университети във Великобритания, разполагат с материална база, която е в пъти по-добра от тази в най-елитния български университет”, смята обаче консултантът.

Целият разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.