До този извод са стигнали американски учени

Хората, които живеят при студен климат и с по-малко слънце, е по-вероятно да посягат повече към алкохола, сочат резултатите от нови изследване по въпроса. Американски учени са установили връзка между средните температури, часовете на греене на слънцето и пиенето на алкохол за оправяне на настроението. Данните от 193 страни доказват, че климатът допринася за по-висока честота на прекомерна употреба на алкохол и чернодробно заболяване.

Алкохолизмът засяга по-сериозно жените, отколкото мъжете

Шотландски лекар призова за ограничения в рекламата на алкохол през зимните месеци. Той разширява кръвоносните съдове и увеличава притока на топла кръв към кожата. Пиенето също така е свързано с депресията, която е по-разпространена, когато слънчевата светлина е оскъдна. Проучването използва данни от Световната здравна организация (СЗО) и Световната метеорологична организация.

"Сега имаме нови доказателства, че времето, и по-специално температурата и количеството слънчева светлина, на които сме изложени, оказва силно влияние върху количеството алкохол, който консумираме. Освен това потреблението на алкохол, свързано с времето, е пряко свързано с шансовете ни да развием най-опасната форма на чернодробно заболяване - цироза, което в крайна сметка може да доведе до чернодробната недостатъчност и смърт", обясни медицински съветник към клиника за рехабилитация при употреба на наркотици и алкохол в Шотландия.

Има ли двоен стандарт при алкохола? (ВИДЕО)

Доказателство за връзката с климата стана измвестна, след като СЗО представи нови данни за консумацията на алкохол в Европа на срещата на върха в Единбург. Там беше посочено, че нивата остават високи и че почти половината от възрастното мъжко население е изложено на риск от краткосрочни и дългосрочни здравни и социални проблеми, дължащи се на вредните модели на пиене.

По-рано тази година в Шотландия влезе в сила законодателство относно минималното ценообразуване на алкохола в опит да се справи с проблемното пиене. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.