Дарен кувьоз стои в склад повече от месец

Вече повече от година кампанията "Капачки за бъдеще" събира средства, с които закупува кувьози за болниците в цялата страна. Лечебните заведения се избират на един принцип - най-старо оборудване. В някои от неонатологичните отделения има кувьози на повече от 40 години. Участниците в кампанията търсят информация за лечебните заведения от Министерството на здравеопазването. Преди месец те получават отказ за съдействие.

Досега са закупени 3 кувьоза - 1 в болницата в Червен бряг, 1 в Чирпан и 1, който все още не е в болница, а стои в склад. Апаратът в болницата в Чирпан вече е спасил живота на над 20 деца. Директорът на лечебното заведение Неделчо Тотев заяви, че кувьозите са задължителни за всяко едно акушеро-гинекологично отделение. Преди дарението бебетата са били транспортирани до болницата в Стара Загора, тъй като предишният кувьоз в Чирпан е бил от 1976 г. Използването на апаратите се налага все по-често поради все по-честото раждане на недоносени деца.

Започва дарителска кампания в подкрепа на недоносените бебета

"Тази есен попитахме здравното министерство за 18 други населени места, но два пъти получихме отказ от информация", каза инициаторът на "Капачки за бъдеще" Мартина Йорданова.

Другият инициатор на кампанията Лазар Радков съобщи, че е изключително трудно да се свържеш с Министерството на здравеопазването. Инициаторите ангажират своите доброволци, за да им помогнат сами да намерят нужните данни за лечебните заведения. Те лично изискват справки от болниците.

От здравното министерство се извиниха за случилото се. Те поеха ангажимент до 30 ноември да съдействат с нужната информация. Министерството съобщи, че се надява съвместната работа с кампанията да продължава и в бъдеще. 

Повече по темата вижте във видеото.

Репортери: Василена Гръбчева, Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си