Всяко десето бебе у нас се ражда преждевременно

Започва дарителска кампания в подкрепа на недоносените бебета и техните семейства. У нас всяка година преждевременно се раждат над 6 000 деца, а половината от родителите преминават през тежък емоционален шок.

Мисис България Анна Стефанова помага на недоносени деца

Дея и Рая започват битката си за живот още с първата глътка въздух. Близначките се раждат 12-ет седмици по-рано от очакваното.

„Те не можеха да дишат, не можеха да се хранят, абсолютно всичко им беше недоразвито”, разказва майка им Мая Красимирова.

Осем години по-късно двете момиченца се радват на щастливо детство. Усложнения настъпват при Дея, но минимални.

„Една лекарка ми каза: „Господ и ангелите са при твоите деца, за да са толкова добре". Те са герои, те успяха да се справят много по-добре от мен в цялата ситуация и успяха да са много по-силни”, казва още Мая.

Събраха тонове пластмасови „Капачки за бъдеще”

Шокът от преждевременното раждане дълго измъчва Мая. Всеки рожден ден на дъщерите си тя посреща със свито сърце.

„Миналият месец станаха на 8, беше може би първия рожден ден, който съм го посрещнала като родител на две деца, защото всеки техен рожден ден толкова години ме е връщал към деня, в който те се родиха. Аз бях в абсолютен шок. Те се родиха много мънички - около килограм и първата ми мисъл беше, че нещо толкова малко не може да оживее”, казва още майката.

А през последните години дори бебета с тегло между 500 и 600 грама оцеляват.

„Има какво да се направи, има как да се направи, трябват ни тяхната смелост и спокойствие, защото имаме едно дете с огромна жажда за живот. Има потенциал в тях, колкото и да са мънички”, обяснява д-р Донка Узунова от САГБАЛ „Шейново”.  

България се включи в Световния ден на кенгуру-грижата

За да имат по-голям шанс преждевременно родените бебета, фондация "Нашите недоносени деца" започва дарителска кампания. Със събраните средства ще бъде купена животоспасяваща апаратура, но не само. Ще бъдат изградени и семейни стаи в неонатологичните отделения, където родителите могат да прекарат време с децата си, докато те са в болница, обяснява Моника Златанова от фондацията.  

Всеки, който иска да помогне на недоносените бебета, може да го направи с есемес или на сайта на фондацията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.