Една от болните теми за опозицията е лимитите за болниците

Парите за здраве, пенсии и заплати през 2019 г. - на второ четене в парламента. Създава се нова мегааценция в здравеопазването, лимитите за болниците остават, а БСП дава закона на Конституционния съд. Очаква се депутатите да работят до около полунощ. Освен здравето, те ще обсъдят и общественото осигуряване.

СНИМКИ ОТ ДЕБАТИТЕ В ПАРЛАМЕНТА ВИЖТЕ ТУК

През 2019 г. държавата за пръв път е заложила парите за здраве да са около 5 милиарда лева - с 490 милиона повече от досегашните разчети. Вноската, която всички работещи ще плащат, остава без промяна – 8% и догодина.

От „БСП за България“ заявиха, че внасят Закона за бюджета на НЗОК в Конституционния съд. Лидерът на партията Корнелия Нинова се аргументира с многото текстове в преходните и заключителните разпоредби, с които се правят значителни промени в сферата на здравеопазването и се изменят 18 други закона.

БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ: Наливат ли се пари в нереформирана система?

"Ето как се пази приоритет номер едно в правителството на Бойко Борисов. Четири часа дебати, едно изгазване от ГЕРБ, нула от „Обединени патриоти”, нула от ВОЛЯ. Представям си, ако не ви беше приоритет”, заяви в парламента Корнелия Нинова.

Една от болните теми за опозицията е лимитите за болниците. И ДПС, и БСП поискаха те да паднат. Накрая лимитите останаха.

„Съгласна съм, че наистина лимитирането не е най-добрата форма за гъвкавост. Трябва да се мисли да се търсят други механизми”, заяви Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Другата болна тема е краят на Агенцията по трансплантация и Фондът за лечение на деца, както и новата мегаагенция за медицински одит.

ПАРИ ЗА ЗДРАВЕ: Плюсовете и минусите в бюджета на НЗОК

„Фондът за лечение на деца не прави политика. Политиката се прави от медицинските специалисти. Кажете с какво влошаваме възможността българските деца да се лекуват в чужбина. Измислете един аргумент, за да мога да се съглася с вас”, призова здравният министър Кирил Ананиев.

Докато опозицията мислеше аргументи, управляващите поискаха поименна проверка и глоби за този, който отсъства. Междувременно БСП намери за добре да си тръгне по време на проверката. Призрачна тишина в пленарната зала не настана. Депутатите не се отказаха от дебатите и по тъмно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.