На второ четене депутатите обсъждат бюджета на общественото осигуряване за 2019 г.

Пенсиите и заплатите - в дневния ред на депутатите. те решиха окончателно от 1 юли догодина минималната пенсия да стане 219,43 лв.

На второ четене народните представители обсъждат бюджета на общественото осигуряване за 2019 г.  

Тази сутрин депутатите се върнаха в пленарната зала с нов заряд. Отново имаше спорове за максималния осигурителен доход, който приеха да остане 3000 лв. от 1 януари. От БСП поискаха той да се увеличи до 3900 лв., защото трябвало да се мисли за ръста на доходите. От ДПС пък поискаха замразяването му на сегашното ниво от 2600 лв.

Парите за здраве, пенсии и заплати през 2019 г. - в НС (ОБЗОР)

По-разпалени бяха споровете по темата колко трябва да получават най-бедните възрастни хора. Окончателното решение е от 1 юли догодина минималната пенсия да стане 219,43 лв. От БСП и ДПС поискаха тя да стане 300 лв., но това бе отхвърлено. Политическият удар поеха „Обединените патриоти”.

„Няма как да говорите, че до края на мандата ще стигнете до изборното си обещание за 300 лв. минимална пенсия. Просто доказвате на практика твърдението от крилатата фраза: „Най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов”, коментира Георги Гьоков от БСП.

БЮДЖЕТ 2019: Над 5 милиарда за здраве, скача минималната заплата

„Вие сте царе на популизма, фалитите и дефицитите”, обърна се към него Светлана Ангелова от ГЕРБ.

„Тези, които в момента се наричат „Обединени патриоти“, предлагаха 600 лв. пенсия. Тогава заявихме, че популизмът е вредно нещо, а с тези популисти ГЕРБ направиха правителство“, заяви Рамадан Аталай от ДПС.

„Рамадан Аталай е пореден манипулатор на трибуната на НС. Никога в предизборната ни кампания не е присъствала цифрата 500 лв. минимална пенсия”, заяви вицепремиерът Валери Симеонов.

Междувременно пред парламента пенсионери протестираха срещу ниския стандарт на живот. При тях излязоха депутати от БСП и ги поканиха да присъстват на дебатите в пленарната зала. Очаква се днешното обсъждане на ДОО и на големия републиканския бюджет отново да продължи до късно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.