Досегашният рекордьор беше планетата-джудже Ерида

Астрономи наблюдаваха най-далечния обект в Слънчевата система, който е на 120 астрономически единици от Земята, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.
Досегашният рекордьор беше планетата-джудже Ерида, която е на 96 астрономически единици от Земята. Плутон, за сравнение, е на 34 астрономически единици от нас. Една астрономическа единица е равна на средното разстояние между Земята и Слънцето (приблизително 150 милиона км).

Астрономи откриха галактика-призрак край Млечния път

Космическият обект е толкова далече и се движи толкова бавно, че орбитата му ще бъде определена чак след няколко години, каза Скот Шепърд от института "Карнеги". При скоростта, с която се движи, той може да прави една обиколка около Слънцето и за 1000 години. Скот Шепърд и екипът му са наблюдавали планетата-джудже през ноември с телескоп на Хавай. Откритието е потвърдено с телескоп в Чили. Астрономите са нарекли временно обекта "Далечен" (Farout).

Астрономи откриха две нови планети със загадъчен произход

Откритието обяви Центърът за малки планети към Международния астрономически съюз. 
Най-отдалеченият обект в Слънчевата система е с диаметър около 500 км. Формата му е кръгла. На цвят е розов, което показва, че на него има много лед. Астрономите са направили откритието, докато са търсели хипотетичната планета Х, която се смята, че обикаля Слънцето далече зад Плутон.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.