Събрани бяха над 3000 евро в помощ на видински квартал

Хора, живеещи в германския град Кобленц, събират пари за своите сънародници от Видин и региона. Оказа се, че над 500 семейства от видинския квартал "Нов път" са се преместили и работят там. Със събраните средства бяха купени дрехи и обувки, които вече радват и топлят десетки деца във Видинско. Повечето от тях не са получавали подаръци от Дядо Коледа, а дрехи или обувки не са им купувани от години.

Играчките на 5-годишната Радослава са по-малко от годините й. Тя има само две кукли. Малката Ради има още двама братя - на 9 и 13 години. И двамата твърдят, че ходят редовно на училище. 5-членното семейство живее в две стаи. Работи само бащата - където намери. Живеят с постоянни доходи от 100 лева на месец.

Българи зад граница помагат на видински деца в нужда

„Само детските, друго нищо. Храна взимам на вересия и, ако бащата вземе пари, ги връщаме на една или две седмици. Не мога да работя. Няма кой да гледа малката. Тя е на училище от сутрин до обяд и след това я взимам", споделя майката Лили Иванова.

За последно момчетата имали нови обувки за началото на учебната година, но и те бързо се скъсали. Заради бедността и мизерията, много от хората в квартала са емигрирали в чужбина.

„Тук са останали хора, които не могат да заминат. Аз, въпреки че съм опериран и болен от сърце, също искам да емигрирам. Няма пари, няма нищо”, казва жителят на "Нов път" Ангел Кръстев.

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА: 16-то издание на благотворителния концерт

Много от хората, живеещи в чужбина и предимно от ромския махала, се обединиха за втора поредна година, за да помогнат на децата от "Нов път". Събрани са над 3000 евро по време на кампанията, която нарекли "Коледата на Ангалутне 2019". В превод името на организацията означава „Напредничави”. С парите са купени дрехи и обувки, които бяха раздадени в местната библиотека. 66 деца получиха подаръчни пакети.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.