Българският министър-председател ще проведе редица двустранни срещи

Започна участието на министър-председателя Бойко Борисов в Мюнхенската конференция по сигурността. Заедно с останалите световни лидери, българският премиер присъства на официалното й откриване. Програмата му в рамките на важния форум продължи с редица двустранни срещи - с главния преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барниес министър-председателя на Либия Файез Сарадж, както и с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис.

Борисов пред „Гардиън”: Британски следователи са в България

Българският министър-председател ще проведе двустранни срещи също с председателя на германския Християндемократически съюз Анегрет Крамп-Каренбауер и с председателя на парламентарната група на Християнсоциалния съюз в Бундестага Александер Добриндт.

Цветанов се срещна с д-р Витерауф и д-р Круг от Фондация „Ханс Зайдел“

При изключителни мерки за сигурност повече от 30 световни лидери и близо 100 министри пристигнаха в Мюнхен - обединени под мотото "Пъзел и послание", с леко намигване към политическите конфликти. 

Във фокуса на 55-ата Конференция по сигурността в Мюнхен са темите за самоутвърждаването на Европейския съюз, трансатлантическото сътрудничество и възможните последици от настъпилата нова ера на конкуренция между големите световни сили. Сред основните теми на разговорите през следващите три дни ще бъдат и въоръжението и Brexit. 

След кратко отсъстие германският канцлер Ангела Меркел отново се завръща на конференцията. 

През годините конференцията в Мюнхен се утвърди като място, където се формира политиката през следващите 12 месеца. Важни са знаците, важни са и двустранните срещи на четири очи.  Именно такава среща имаше между премиера Бойко Борисов и либийския му колега Файез Сарадж.

"Говорихме за това как бихме могли да възстановим добрите отношения, които имахме в миналото", заяви Борисов.

На преден план излезе и темата за новите изтребители. Следващият вторник България официално ще изпрати предложение до САЩ за доставка на нови изтребители. По време на среща между вицепремиера Красимир Каракачанов и президента на „Локхийд Мартин“, американската фирма е обявила, че може да достави новите машини за малко над 36 месеца. В средата на март служители на американската компания пък ще представят самолета в България. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.