Тя е задържана за 72 часа с постановление на Районната прокуратура - Варна

80-годишната Веселинка Р. е задържана с постановление на Районната прокуратура във Варна за срок до 72 часа. Срещу нея е било повдигнато обвинение за опит за телефонна измама, информираха от държавното обвинение.

Обвиняемата отишла да прибере поискани пари от телефонни измамници, които позвънили на стационарен телефон на Районната прокуратура.

„Схемата за измамата е класическа. Лекар поискал пари от майка на пострадало в катастрофа момиче, при животоспасяващата операция на което били поставени златни пирони. Мнимият лекар звънял от румънски мобилен номер и заплашвал, че ако не получи 30 000 евро за златните пирони, ще прати на майката банда от 15 души”, обясни говорителят на институцията Вяра Алексиева.

Другият участник в схемата, чиято роля е на „доброто ченге“, е мним полицейски инспектор, представил се като Красимир Николов от общинска полиция. Той обещал съдействие на  нарочената за жертва – прокурорка в Районната прокуратура.

Телефонните измамници от Първомай остават в ареста

Телефонната епопея започнала в 10,05 часа вчера.Тогава „доброто ченге” от общинска полиция  позвънял на стационарния телефон в Районната прокуратура във Варна, мислейки си, че набира обикновен домашен телефон. Заявил, че открил номера в списък на евентуални жертви на телефонни измамници. А после обещал протекция, ако прокурорката спомогне финансово за залавянето на им. След това мнимият полицай звънял на мобилния телефон на служителката на държавното обвинение. Аферата завършила около 18,30 часа на 20 февруари със задържането на 80-годишната жена.

Първоначално измамниците искали всички налични финансови средства на прокурорката, но след това се договорили за сумата от 6 800 лева. В торбичка бил поставен плик с банкови брошури, имитиращ пачка с пари. На уреченото място се появила възрастната жена, която непрекъснато говорела по мобилен телефон с тях. Те я насочвали къде да търси торбичката с изхвърлената сума. Тогава бабата била задържана от полицейски служители. Органите на реда очаквали там да пристигне и втория член на престъпната група, но той не се явил.

Задържаха трима души за телефонни измами

След образуване на досъдебното производство по случая и последвалото претърсване на адреса на задържаната полицията намерила в дома й 500 лева и вещи от друга телефонна измама, извършена на територията на Районната прокуратура в Девня..

Това е поредното разкрито подобно престъпление на територията на Варна за последните три седмици. За този период различни граждани са били ощетени с общо 80 000 лева. Установени са петима телефонни измамници.  Трима от тях вече са с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.