Шофьорите заплашиха, че ще спрат да работят, ако изискванията им не бъдат изпълнени

От градския транспорт в София наложиха ултиматум на общината. Шофьорите дадоха на кметството един месец да реши проблемите в сектора. Ако това не се случи, заплашиха, че ще спрат работа. Служителите на авто- и електротранспорта се събраха на символичен протест пред общината.

Изискванията им са 1400 лв. основна заплата, не повече от 150 часа извънреден труд годишно, както и нормални тоалетни на всички крайни спирки. От общината тепърва ще правят анализи, дали 40% увеличение на заплатите е възможно.

Шофьорите от градския транспорт в София на символичен протест

„За сравнение, за 10% увеличение на заплатите са нужни около 10 млн. лв. За 40 % всеки може да си направи сметка за какви пари говорим“, заяви Дончо Барбаланов, заместник-кмет по транспорта и финансите.

Протестиращите поискаха още оставката на председателя на транспортната комисия Екатерина Йорданова, която в ролята си на общински съветник съвместява длъжностите и на синдикат, и на работодател.

Междувременно от Главната инспекция по труда приключиха проверката си за нарушения и отчетоха – такива има. Надвишени са часовете за извънреден труд, не са спазвани правилата за почивките на водачите и не са осигурени тоалетни на водачите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.