Декларация от форума била против българските енергийни интереси

Президентът Румен Радев с остра позиция заради декларация на страните от Източния фланг на НАТО. Държавният глава настоя документът да бъде променен с мотива, че е имало текстове против българските енергийни интереси. Това стана в Словакия, където се провежда среща на т. нар. "букурещка деветка". От президентството не уточняват какви са промените в декларацията и кое в първоначалния текст е било заплаха за българските интереси.

Фокус на форума е сигурността в Черно море, хибридните заплахи и подкрепата за държавите по Източния фланг. Двете държави основателки на инициативата  - Полша и Румъния - по традиция поддържат твърда антируска реторика.

„Тук съм, за да не допусна друг да решава бъдещето на българските енергийни проекти. В хода на подготовката за срещата установих, че определени текстове в предварително изготвената декларация застрашават реализацията на важни инфраструктурни проекти от наш национален интерес и направих необходимото проблемните текстове да бъдат извадени от декларацията. Сега се надявам правителството да материализира визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България, а не да ставаме заложник на чужди интереси”, заяви президентът Румен Радев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

Редактор: Росана Манева