Водещите на "Плюс-Минус. Коментарът след новините" коментираха призивите на френския президент за "по-единна Европа"

„Френският президент Макрон лансира в свое обръщение към Европа, че тя трябва да намери начин да противостои единно на външните технологии, да стане по-интегрирана, на наднационално равнище. Според мен той говореше за нещо като свръх държава”. Това заяви водещият Кузман Илиев в рубриката "КоментарНО" в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините".

Двамата водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев коментираха статията на френския президент „За Европейското обновление”, в която Макрон изрази своята визия за бъдещето на Европейския съюз.

ЦЯЛАТА СТАТИЯ НА БЪЛГАРСКИ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

Според Сиркаров Макрон сочи към една „изключително федерализирана перспектива пред Европа, която има стълбовете свобода, защита и напредък”, но в нея са залегнали предимно държавни функции. „По много линии не се говори как да се подобри ефективността на икономиката, в контекста на това какво се случва в Азия”, добави той.

Мнението на водещия Илиев е, че когато френският президент говори за еднакво заплащане за една и съща дейност, прибягва до популизъм, „за да си изчисти вътрешно-политическите проблеми”. „Макрон говори за един вид планова икономика, която никога не завършва добре”, добави той.

Призивът на Макрон за ЕС - с подкрепа извън пределите на Франция

Сиркаров добави, че различните страни в Европа имат различно развитие. „Например не може да сравняваме България с Германия, тъй като ние сме в процес на наваксване. Едни подобни идеи ще "затлачат" напредъка на Европа”, допълни водещият.

Целия коментар гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.