Депутатите гласуваха промени в Изборния кодекс

Депутатите гласуваха на първо четене промените в Изборния кодекс, с които се връща стария праг на преференциите от 7 процента при парламентарни избори и на 5 процента при изборите за Европейски парламент.

Мнозинството отхвърли предложенията на ДПС за отмяна на правилата за образуване на избирателни секции извън страната и за въвеждането на видеонаблюдение във всяка секционна избирателна комисия през целия изборен ден.

БСП не влезе в пленарна зала за гласуването на президентското вето

Законопроектът на ДПС предвиждаше още промени относно изискванията за уседналост при провеждане на избори за членове на Европейския парламент, както и за общински съветници и кметове. От движението настояваха още за използването на майчин език по време на предизборната кампания, но предложението също не срещна одобрението на мнозинството.

Депутатите гласуват ветото върху промените в Изборния кодекс

 Гласуваните промени в Изборния кодекс коментира и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея остава възможността в комисите да се гласува с мнозинство 50%+1. "„Няма да се върнем, защото остава възможността в комисиите да се гласува с мнозинство 50%+1, което е предпоставка за манипулации и фалшификации. Остават също така мъртвите души с списъците. Остава невъзможността с касационна жалба да се обжалва във ВАС“, коментира тя. 

Ветото на президента върху Изборния кодекс влиза в правна комисия

„Този парламент е изчерпан – морално, законодателно и политически. Това не е място, където се пишат закони, а място, където се търгува. Брой гласове срещу определен ангажимент от управляващите, с една единствена цел – да се задържат по-дълго на власт. Досега, в новата „тройна коалиция“ – ГЕРБ, ДПС, „Обединени патриоти“, а сега се оказва, че и с търговия с ВОЛЯ на всяка цена ще се крепи мнозинство. Така не може да се управлява държава. Това е нестабилно“, заключи Нинова, цитирана от БГНЕС. 

Кирилов: Президентът е заблуден по отношение на Изборния кодекс

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.