Сергей Станишев влиза на 5 позиция

Пленумът на БСП бламира Корнелия Нинова и пренареди предложената от нея листа за евроизборите, научи NOVA от свои източници.

Окончателният вариант:

1. Елена Йончева

2. Петър Витанов

3. Цветелина Пенкова

4. гражданска квота Иво Христов

5. Сергей Станишев

6. Иван Кръстев

7. Деница Златева

8. Румен Гечев

9. Момчил Неков

10. гражданска квота Велизар Енчев

11. Димитър Данчев

12. Тодор Стоилов

13. Валери Жаблянов

14. Мариела Модева

15. Десислав Тасков

16. Крум Дончев

17. коал. партньор Емил Георгиев

Антон Кутев и Янаки Стоилов са си направили отвод, според информация от източници на NOVA.

Нинова: Оттук нататък отговорността за резултатите е на НС на БСП

След като окончателната листа стана ясна, лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че оттук нататък отговорността за резултатите ще бъде на Националният съвет на партията: "След девет часа дебати, избрахме своята листа за европейските избори. Надявам се, че с това опровергаваме чужди и наши твърдения, че сме диктаторска и еднолична, вождистка партия. Националният съвет взе своето решение. Ние можем да победим на тези избори и съм сигурна, че ще го направим. Предложих пред вас листа от името на Изпълнителното бюро. Националният съвет реши друго. Няколко пъти, на последните заседания на Националния съвет, другари очакват от мен да кажа, че поемам отговорността за тази листа и за тези избори. Щях да я нося с оставка, ако загубим. Това важеше до днес, до решението на Националният съвет, което уважавам. Оттук нататък- за резултатите от изборите носи отговорност Националният съвет. Пожелавам ви успех и съм сигурна в победата". 

Сергей Станишев пък заяви, че водещото за него ще бъде БСП да се яви със силна „Визия за България“, която да е уважавана и социална в единна Европа. 

Той посочи, че каквото зависи от него, то ще бъде направено, за да има силна и убедителна кампания. Станишев заяви, че кампанията на БСП за евровота трябва да има ясен европейски и социалистически профил.

„Всеки ден ГЕРБ създава проблеми, скандали и напрежение. Ние трябва да сме актуални с позицията и с това, което се случва, а се занимаваме със себе си", коментира лидерът на ПЕС.

Станишев: Всичко това, на което бяхме свидетели днес, можеше да бъде избегнато

„Моята цел и стремеж беше партията да бъде единна, да бъде амбициозна за постигане на изборна победа. Всичко това, на което бяхме свидетели днес, един много напрегнат Пленум, можеше да бъде избегнато. Искам да благодаря от сърце и искрено на всички тези организации, които ме номинираха и ми дадоха доверие, както и на всички хора в Националния съвет, които застанаха зад мен. Това е изключителна чест“, подчерта Сергей Станишев.

Рано тази сутрин Изпълнителното бюро на партията предложи готов списък с имена за гласуване, в които не присъстваше името на Сергей Станишев, а началникът на кабинета на президента – Иво Христов  е на 4-то място. Последваха дълги часове дебати, след които стана ясно, че се предложени 9 нови имена и гласуването започва отново и листата може да се пренареди. Сред имената вече е и това на Сергей Станишев.

Станишев се върна в битката за евровота, пренареждане на листата на Нинова

Гражданската квота би трябвало да е одобрена, което означава,  че Иво Христов би трябвало да продължава напред с 4-та позиция в списъка. 

Напрежението на „Позитано” 20 се изостри още пред началото на Пленума. БСП давали знак за ценности различни от тези на евросоциалистите.

„Това неизбежно поражда въпроса „А що дирите там?”. Този пленум дава шанс БСП да се яви на поправителен след предишния пленум за определяне на водача на листата. Тогава Корнелия Нинова избра не подхода за диалог и съгласие, а за конфронтация и налагане на воля”, каза Сергей Станишев.

Изпълнителното бюро предложи готова листа, без Сергей Станишев. Лидерът на ПЕС бил поканен на разговор в „12 без 1”, затова разговор нямало.

„Има очевидна тенденция БСП да се превърне във вождистка партия, в ГЕРБ номер 2. Това което, което виждал е подарък за ГЕРБ”, каза Станишев.

„При предишните избори претърпяхме тежка загуба и е нормално да търсим промяна. Господин Станишев е президент на ПЕС И вярваме, че там е полезен е и без да е в ЕП. Има и други хора с желание, но местата са 17”, заяви Атанас Зафиров.

СНИМКИ ОТ ПЛЕНУМА НА БСП ВИЖТЕ ТУК

Станишев вън от листата на БСП за евровота (ВИДЕО+СНИМКИ)

Освен от липсата на Станишев, част социалистите останаха изненадани и от присъствието на Иво Христов-  шеф на кабината на президента.

„Иво Христов е номинация на Изпълнителното бюро на партията. Щом е в листата е разговаряно е с него”, каза Драгомир Стойнев.

„БСП Е единствената опозиция, нормално е да приема”, каза самият Иво Христов.

Напрежение имаше и около напускането на евродепутата Петър Курумбашев. В официална позиция той обяви,че е разговарял с Корнелия Нинова. Получил е 9-тото място. Оценил го като подигравка, затова се разделили.

Скандалите на „Позитано” продължиха. Дългогодишният бивш депутат Георги Божинов се оказа извън списъците, с които охраната разполагаше.  Така проектолистата става 26 души. Всеки от членовете на пленума ще трябва да гласува за 13 имена, тъй като 4-те от гражданската квота и коалиционните партньори бяха одобрени по-рано днес. 

Следващата събота левицата официално ще представи кандидатите.

Станишев: Листата на Корнелия Нинова е голям подарък за ГЕРБ

Иво Христов: БСП е единствената опозиция, нормално е да приема

Курумбашев: Нинова ми предложи 9-о място в листата, отказах

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.