КНКОНПИ се самосезира по случая с оценката и продажбата на общински земи до София

След разследване на NOVA Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) се самосезира по случая с оценката и продажбата на общински земи до София за около 2 лв. на квадратен метър. Ще се проверяват действията на кмета, администрацията и Общинския съвет на Божурище, довели до покупка на част от евтините земи от фирма, свързана с бащата на кмета. По случая работи и Спецпрокуратурата.

В разследването вече ви показахме как 80 декара общинска земя пред регулация на километър от София е оценена на 1,68 лв. за квадратен метър. Тази земеделската земя се оказа в пъти по-евтина от подобни в района, който е предвиден за многофукнционална зона. Имотите наоколо са на десеторно по-високи цени.

Общината е Божурище, а след търг по оценката, терените са продадени на частници за малко над 2 лв. квадрата. Посредством пълномощни една от фирмите, спечелили имотите, се оказва, че се управлява от бащата на кмета на Божурище.

Лицензираният оценител пък е фирма, замесена в разследваната от прокуратурата афера с продажбата на Царските конюшни, оценила над 7 декара от земята под тях за под 700 000 лв.

ЗЕМЯ ЗА 2 ЛЕВА НА КВАДРАТЕН МЕТЪР: Изпипана схема или изгодна промоция?

И отново питаме колко независими са независимите оценители? Припомняме как, за да стигне до стойността 1,68 лв. на квадрат в оценката на терените в Божурище, фирмата на Цекови - майка и син, даде предимство в сметките си на стара наредба за оценяване на земеделски земи, която не се интересува от перспективите на имота в бъдеще. На сравнението с аналогични пазарни оферти в района те отдават по-малко значение, а с коефициенти силно намаляват пазарната цена. Възложената от ощетените оценка на друг сертифициран независим оценител дава цена от 7,50 евро на квадрат, т.е. 15 лв. квадрата - близо 9 пъти повече от оценката на Цекови. Адекватна ли е оценка като тяхната? 

"Той трябва да провери един имот за най-ефективното му използване, когато определя пазарната му стойност. Може би най-ефективното му използване не е сегашното. Най-ефективното използване е това, което е възможно да се реализира на този имот. Държавата слага някакви коефициенти, слага някакви числа и, когато по тези сметки получаваш някакви цифри. Но тези числа никой във времето не ги проследява, не ги изменя. Следователно тази методика няма нищо общо с пазарната икономика”, обясни лицензираният оценител Румен Неделчев.

Примерите за странни оценки на държавни или общински имоти не са един или два у нас. Както странно ниски, какъвто е случаят със седемте декара от Царските конюшни, така и странно високи. Интересна беше оценката на местността "Камчийски пясъци" до морето – дюни, които бяха оценени колкото ниска категория земеделска земя – пасища.

В същото време няколкото декара гола ливада на политика Александър Методиев - Бат’ Сали  бяха оценени на 95 000 лв., за да поиска той в замяна 3 декара от центъра на Самоков. По времето на сделката цените на ливадите вървят между 300 и 1000 лв. на декар.

Проблемът, според оценителя Неделчев, е в липсата на ясна методика на оценяване. Критикуваната от Неделчев комисия, проверявала непрофесионални или недобросъвестни оценки, е към Камарата на независимите оценители в България. Това е органът, който провежда и изпити за оценители, дава сертификатите и води техен регистър. Когато получат сигнал и го потвърдят, експертите им могат да изпратят заключенията си и на прокурор. С конкретните оценки на земите в Божурите, ние все пак се обръщаме към Камарата. Сигналът е приет от Камарата и оттам отвръщат, че проблемите с недобросъвестни оценки идват от неспазване на стандартите, а не от липса на правила.

"Има доста физически лица или представители на частни сдружения в частна полза, които правят или се опитват да правят в обществото определени внушения по повод на това дали да се прилагат българските стандарти, дали са акуратни и т.н. това са доста сериозни внушения. Проблемите са именно от неспазване именно на закона и другите нормативни актове. За съжаление, има и такива независими оценители - малко са, но ги има, или от възложителя, който също не желае да прилага нормативната уредба”, каза Светла Дерменджиева, председател на Камарата на независимите оценители в България.

А докато оценителите у нас спорят по стандартите си, ние ще следим проверката им по случая в Божурище, както и работата на Специализираната прокуратура и КПКОНПИ. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.