Темата коментира кандидатът за евродепутат на "Демократична България" Радан Кънев

„Аз се кандидатирам за депутат в Европейския парламент, за да бъда депутат там. Нашата цел и надежда е да вкараме двама души, но независимо колко влязат и какво покаже преференцията, ако аз съм човекът, който е предпочетен от избирателите, то аз ще бъда депутат там”. Това заяви кандидатът за евродепутат на "Демократична България" Радан Кънев в студиото на “Здравей, България”.

По думите му не може да се говори за вътрешни и европейски теми. „Европа отдавна не е чужбина. Темите, които са мой приоритет са правосъдие, енергетика, отбрана, сигурност. Това са теми, които са много български, но и за които Европа може много да даде на България”, посочи Кънев.

Според него предстоящите избори не са репетиция. „Изборите са защита на българския национален интерес, защита на определени политики в ЕП, след това в ЕК, която се излъчва от ЕП, както и в сложния диалог между различните европейски институции. За съжаление, всичко това е много слабо разбираемо и за българското правителство, и за досегашните представители на ГЕРБ, БСП и т.нар. патриоти в Брюксел”, посочи още той.

„Демократична България” официално откри кампанията си за евровота

"Най-много се ядосвам като чуя, че България е малка. Тя е средна европейска държава и по население и по територия. България е малка само с едно – с политическия капацитет на своите лидери", коментира Радан Кънев.

По думите му Португалия е много по-малка, но тя е излъчила Барозо, който два мандата е бил шеф на ЕК. „България е малка, защото Борисов е малък в Европа, защото БСП са много малки в Европа. Това е тъжната истина”, допълни Кънев.

Относно скандала с апартаментите на властта, Кънев коментира, че темата е много важна, но тя е тема на институциите. „Докато Елена Йончева и Мария Габриел се плюят по тази тема, това не дава никакво решение на проблема с корупцията. Слава Богу, вече имаме медии, защото допреди година беше много трудно да се говори по такива въпроси. Имаме НАП, имаме прокуратура. След броени седмици ще има европейска прокуратура, която ще има компетентност точно в това отношение”, коментира Кънев.

Кой с какъв номер в бюлетината ще се яви на евровота? (СНИМКИ)

„Надявам се да има реални правни последици. Убеден съм че ще има такива”, посочи още той.

Кънев заяви, че всичко, което е придобил, освен една кола втора употреба, е преди той да вляза в активната политика. „Аз имам половин апартамент, закупен с наследствени пари, заедно с брат ми като инвестиция, и още един семеен апартамент, който сме купили с ипотека с жена ми и си изплащаме с доста зор”, коментира той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.