Някога около храма имало и село, от което сега няма и следа

С олтар, но без покрив. Вече няколко десетилетия изоставен храм пустее на висок хълм в Западните Родопи. Някога около храма имало и село, от което сега няма и следа.

Представете си камбанен звън. Стотици хора със свещ в ръка и надежда в очите. Годината е 2003. Великден е. На следващия ден камбаната замлъква завинаги. В храма под открито небе над село Гърмен днес ни води Божидар. "Както обикновено, всичко започна с една снимка на българска църква с мраморен олтар, която изключително много ни привлече вниманието. Когато дойдохме на място, учудването ни беше огромно да видим, че мраморният олтар не е мрамор, а е дърво, което е боядисано по изключително сполучлив начин", каза Божидар Чоторов.

Жителите на Гърмен на протест заради лошите пътища

На висок хълм, някъде в Западните Родопи, някога имало село, а в центъра на селото - храм. Построен преди 120 години, на мястото на стара църква, от "Св. Георги" днес не е останало много. От селото пък няма и следа. Каква съдба е сполетяла жителите му? Спускаме се по хълма, километър по-надолу - в село Гърмен.

Старото село Гърмен било пренесено - тухла по тухла. След идването на режима и създаването на ТКЗС-тата, имало нужда от работници - долу, в полето. Планинското село било заличено.

"След като селото дойде тук, черквата, по политически причини беше изоставена. Попът беше репресиран, водеше битка срещу кооперирането на черковния имот, пречеше. И като неудобен, го интернираха", разказа жителят на село Гърмен Асен Стругов.

Срещаме Асен в местното училище. Пенсиониран преподавател по литература, а след това и директор. Благодарение на литературата казва, заобичал родния край още повече. Днес, 83-годишният мъж грижливо пази всеки спомен за миналто на Гърмен.

Напрежение в Гърмен: Обвиняват кмета за забавен ремонт на училището

"Общината е от 16 села. Всички са с българо-мохамеданско население, само Гърмен е чисто християнско, благодарение на тази черква. Построява се с волнонаемен труд на много хора. Иконостасът е изографисан от местния художник - представител на Зографската школа в Банско - Иван Сейменов. Те са я строили с общи усилия на цялото село - събирали са дарения", каза още Стругов.

"Интересното е, че има разминаване в датировката на иконите на иконостаса, което показва, че част от тях са били от по-старата църква, която е била изградена на това място", добави Божидар.

Черквата била с два кораба, продължава разказа си Асен. Помни я от дете. Камбанарията на 3 етажа, запазена и до днес, имала 2 камбани. Полилеите били 3. От купола висял златен, а от двете кубета - два сребърни. След 9 септември обаче, от храма оставало все по-млако. А вярата станала дефицит.

"Църквата да се заличи и хората да бъдат манипулирани и управлявани по-лесно. Това беше цялата идея. И ето докъде стигна нашата черква. Народ без вяра, без Бог и черква, не е народ, това е стадо", каза Асен Стругов.

Под вековния чинар в центъра на Гърмен, срещаме Георги, кръстен като храма. Един от десетките млади доброволци решили да възродят старата църква.

Пак по Великден, 16 години по-късно, селото се е обединило.

След като разчистят терена, в Гърмен чакат геодезист и неговата оценка за евентуално свлачище. След това ще търсят проектант и строителни материали. Надяват се и на дарения. Ще спрат, категорични са, едва когато в храма отново има богослужение.

Във възстановяването на стария храм над село Гърмен, може да се включи всеки:

Банка ДСК
IBAN: BG30STSA93000026124366
BIC: STSABGSF
Храм "Св. Георги", Гърмен - старото село

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.