Защо българи предпочитат живота у нас пред този в Италия?

Пътуваме от Италия до село Ялово, за да разкажем как семейство художници напуска страната на Микеланджело, за да превърне селска къща в свое артистично ателие.

"Отидох в Милано, за да изучавам скулптура, а след завършването останах, като работих различни работи. Последното, с което се задържах най-много беше тапицерството и го пренесох в село Ялово", каза Петър Кондев пред камерата на "Събуди се".

"Отидох при него през 2010-та в Крема и после се преместихме в Сурезин, което е на 40 и няколко километра от Милано. Не знаех, че ще живея на село, обаче идеята ми се стори страхотна", каза половинката на Петър Наталия Билчева.

Кондев обясни, че красивата природа на селото го е спечелила от пръв поглед и любовта му към нея продължава и до днес. "Бях готова да остана още малко там, но той имаше готова концепция с това, което иска да прави и се стигна да избере дали да направи нещо свое там или тук", каза Наталия.

„Да хванеш гората”: От Уелс до село Крушево (ВИДЕО)

По думите на Петър си заслужава човек да живее в България, въпреки трудностите, но според него, не може всичко да бъде перфектно. "Там, където учих средата беше много приятна, но когато търсиш работа, попадаш в заетости, където по принцип тръгваш от най-нископлатените. Чужденците работят на черно, за да започнат веднага или да взимат повече пари", каза Кондев.

Въпреки че е завършил скулптора, му се е налагало да мие чинии. "Помагал съм в ателиетата на колеги, преподаватели. В Северна Италия хората обаче са доста консервативни", каза още Петър.

Последният занаят, който е научил от Италия, е реставрация и тапициране на стари мебели. "Започвайки малко на шега, сега имаме десетки реставрации. Най-хубаво при старите мебели е, че се демонтират на ръка и всичко е поправимо", добави героят ни.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.