Какво още предвижда наредба на Образователното министерство?

Нов проект на наредба на Образователното министерство е свързан с промяна в класните стаи. Те трябва да станат Г-образни, с мобилни, преместваеми стени. Двойните чинове да бъдат заменени с единични маси, а към оборудването на класните стаи да се прибавят и камини.

Директорът на столичното 131-во училище Надежда Николчева, коментира идеите на Министерството на образованието. „Проектът за тази наредба наистина е много чакан дълго време от гилдията. Той би трябвало да внесе ред в образователното пространство, в средата, в която пребивават учениците. Наредбата разписва много детайлно как трябва да изглежда една училищна сграда и сграда на детска градина. Описва и как трябва да изглежда една класна стая, един физкултурен салон, един специализиран кабинет. И всъщност това, което тя рамкира мога да обобщя, че е мечтата на всеки, който работи в системата”, допълва Николчева.

„Останете живи!”: Книга за катастрофите влиза в училище

Проектът обаче се оказва неприложим във всяко училище. „Всъщност това е големият проблем, който директорите виждаме в наредбата. Тя е с един пожелателен характер, тъй като не е приложима във вида, в който е излязъл проектът за училищни сгради, които са строени преди влизане наредбата за устройство на сградите за обществени ползи”, посочи директорът.

Надежда Николчева коментира и другата промяна, заложена в проекта - заместването на двойните чинове с единични маси. „Чиновете много отдавна в значителна част от училищата вече са сменени с единични модулни маси. Аз не мисля, че това е проблем. По-скоро проблемите са в изискванията за сградното пространство”, допълни още тя.  

РАЗЛИЧНИТЕ ЧАСОВЕ В УЧИЛИЩЕ: Как да се научим да мислим?

Друга част от законопроекта, който предизвика дебати, е изграждането на камини в класните стаи. „Камината е изискване за кабинета по химия. Тя е специална камина”, добави директорът на столичното 131-во училище.

Повече по темата гледайте във видеото!

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес