Преди ден САЩ обявиха, че разполагат още войски в Близкия изток заради растящото напрежение между Техеран и Вашингтон

„Иран няма да води война срещу никоя страна”, заяви иранският президент Хасан Рохани. Той каза това ден след като САЩ обявиха, че разполагат още войски в Близкия изток заради растящото напрежение между Техеран и Вашингтон, съобщават Ройтерс и БТА.

САЩ изпраща още 1000 военни в Близкия изток

"Тези, срещу които се изправяме, са група политици без особен опит", заяви Рохани в реч, излъчена на живо по иранската държавна телевизия.

"Въпреки всичките усилия на американците в региона, желанието им да прекъснат връзките ни с останалия свят и желанието им да държат Иран изолиран, те не постигнаха успех", добави Рохани.

След атаките в четвъртък на входа на Персийския залив срещу два петролни танкера, за които Вашингтон обвини Техеран, се засилиха опасенията, че между Иран и САЩ може да възникне конфронтация.

Обстрелваха с торпеда петролни танкери край Иран (ВИДЕО+СНИМКИ)

В понеделник изпълняващият длъжността министър на отбраната на Съединените щати Патрик Шанахан обяви разполагането на още около 1000 американски военни в Близкия изток с отбранителна цел. Той аргументира това решение с безпокойството, че от Иран произтича заплаха.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.