Инцидентът е станал при планов ремонт

Пожар в ТЕЦ „Марица-Изток“ 2. По първоначални данни огънят е избухнал при ремонтни дейности. Всички останали системи на централата продължават да работят нормално. 

Продължават действията на 80 пожарникари по ликвидирането на пожара в комин на сероочистващата инсталация на територията на седми блок в ТЕЦ „Марица – Изток“ 2. На мястото на инцидента са съсредоточени 14 пожарни екипа, автомеханична стълба и екип за химическа защита. Част от горящото съоръжетние се е срутило. То е с височина около 60 метра.

Петкова: Пожарът в ТЕЦ „Марица-изток" 2 няма да се отрази на сигурността на енергийната система

"Пожарът няма да се отрази на сигурността на енергийната система". Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която провери на място обстановката след възникнало възпламеняване на гума на един от абсорберите на сероочистващата инсталация на блок 8. Блокът е в планов ремонт до края на месец август. Вследствие на възникналия пожар коминът на блока се е срутил. "Най-важното е, че жертви и пострадали хора няма", подчерта министър Петкова.

Пожарът е започнал около 10 ч. при ремонт на сероочистката, която е съставена от стъкло и метал. Няма данни за обгазени и пострадали, а към момента всички други системи на блок 7 в ТЕЦ „Марица-Изток“ 2 функционират нормално.

Сероочистката се е срутила в резултат на високата температура.

„Нещата се развиват мигновено. Материалът, от който е изграден този комин, е смоли. Формалдехидни смоли, които при нагряване, още негорене, отделят газове изключително опасни, затова технологията за производство е парова”, обясни гл. комисар Николай Николов, директор на ГД Пожарна безопасност и защита на населението.

По време на ремонта в обекта  е имало 15 работници, които са били евакуирани. В гасенето на пожара са се включили 8 пожарни екипа. От огъня е спасен съседният комин с пречистващата инсталация на 7 енергоблок, както и други производствени мощности. 

Няма данни и за непосредствена опасност за здравето на хората в района, както и за замърсяване на въздуха. 

Разследването на инцидента се поема от Национална следствена служба. Засега е образувано производство срещу неизвестен извършител. Изключва се версия за саботаж. 

Репортер: Георги Манев

Снимки: БГНЕС

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.