Сотир Цацаров в задочен спор с Лозан Панов за промените в Закона за съдебната власт

Казусът "Апартаментгейт " ще бъде решен, след данъчните ревизии на НАП. Това коментира главният прокурор Сотир Цацаров. Той влезе и в задочен спор с председателя на ВКС Лозан Панов за това дали промените в Закона за съдебната власт са насочени срещу конкретна личност. Висшите магистрати дойдоха в парламента за годишния отчет пред депутатите.

След като КОНПИ оповести, че конфликт на интереси в имотните сделки на властта няма, НАП ще разследва има ли извършени данъчни престъпления.

„Това, което ще обуслови резултата от нашите проверки, са данъчните ревизии на НАП. Когато НАП приключи ревизиите си, ще стане ясно – има или няма данъчни престъпления”, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров за "Апартаментгейт": След ревизиите на НАП ще стане ясно дали има престъпление

Единствено сигналът за председателя на ВКС Лозан Панов, чиято съпруга също се е сдобила с евтин апартамент от „Артекс”, е прехвърлен за проверка от Инспектората към ВСС.

„Тя е поредната проверка. Очаквам поне да бъда известен, че такава проверка е започнала. Моето име беше прикрепено съвсем изкуствено, просто за да има някакво различно име от тези на хората от изпълнителната власт”, каза Лозан Панов.

„Всяко твърдение, че за останалите преписки били приключени, пък за Панов били пратени към Инспектората, е пълна спекула. Пратена е към Инспектората, защото КПКОНПИ не е компетентен. Решението, според мен, ще бъде същото  – няма конфликт на интереси”, заяви Цацаров.

А Инспекторатът е в готовност да реагира.

„Инспекторатът ще си свърши работата, все още не е дошъл сигналът от КПКОНПИ, съобразно правомощията си ще реагираме”, уточни Теодора  Точкова от Инспектората към ВСС.

Задочен спор сблъска позициите на главния прокурор и председателя на Върховния касационен съд и по темата за наказателно преследване на "тримата големи" в съдебната власт.

„Определено бих могъл да ги нарека като промените „Панов”, или това е Законът „Панов”. Имаме ясни указания на Европейската комисия става дума за разследване на главния прокурор”, посочи председателят на ВКС Лозан Панов.

Цацаров: Целенасочена измама е, че новите правила ще улеснят смяната на Лозан Панов

Цацаров контрира с тезата, че в доклада на Европейската комисия било ясно разписано:

„Председатели на върховни съдилища и главен прокурор. Пълна измама, и то целенасочена, е че едва ли не правилата се правят, за да се улесни или за да се създаде път, по който да се започне процедура по отстраняване на председателя на ВКС. Нито някой има интерес да отстрани този човек, нито ще го направи”, каза от своя страна Цацаров.

Ако промените бъдат приети, създадените правила щели да защитават „тримата големи” в съдебната власт, твърди главният прокурор. Причината -  за да започне наказателна процедура срещу председател на Върховен съд, ще трябва 2/3 от членовете на ВСС да разрешат това.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.