Те са с множество криминални регистрации

Двама са задържани за побой над възрастен мъж - наследник на царската художничка Анна Хен, от който били откраднати нейни картини.

Инцидентът е станал на 23 юни. Трети съучастник на задържаните все още се издирва. След като влезли в апартамента, престъпниците завързали възрастния мъж в банята. Два дни по-късно дъщерята на пострадалия успява да влезе в жилището с помощта на ключар и намира баща си в безпомощно състояние. Той е наследник на известната българска художничка Анна Хен, която преподавала на княгините Евдокия и Надежда. Двамата рецидивисти са задържани за 72 часа. Прокуратурата ще иска те да останат за постояно в ареста.

ИЗКУСТВО-МЕНТЕ: Говорят собственикът на картините и Вежди Рашидов

"Представили са се като служители на Столичния инспекторат, след което докарват пострадалия в безпомощно състояние. Под предлог, че се чистят мазета, влизат горе в апартамента на пострадалия, оглеждат самото място", каза директорът на СДВР Георги Хаджиев.

"Самото деяние е доста жестоко извършено - с побой и привеждане в безпомощно състояние", каза още районният прокурор Радослав Димов.

"12 от картините са продадени на първия прекупвач за около 400 лева, след което са препродадени за 7000 лева. Картините на по-късен етап са открити на различни места при действията на полицията", заяви Хаджиев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.