Вече започна и подаването на документи за избор на гимназия

Само един пълен отличник на изпитите след 7 клас. Учениците са се справили по-добре по български, отколкото по математика. Вече започна и подаването на документи за избор на гимназия. На малките матури са се явили над 55 000 деца.

Форматът на изпита тази година е различен. Резултатите са категорични, децата са по-добри в четенето и писането, отколкото в смятането. По български средният резултат е между добър 4 и мн. добър 5. По математика децата са събрали едва 1/3 от възможните точки или среден 3.

Обичайно София държи челната позиция и по двата предмета. Сред първите три града се подрежда и Смолян. Статистиката показва интересни разлики, малките перничани например са на трето място по български, но далеч назад в класацията по математика. На обратния полюс са ямболии, който предпочитат смятането за сметка на писането.

През тази година математическите гимназии в страната си остават най-добрите училища. Десетте гимназии с най-висок резултат и по двата предмета са основно тези, в които се изучават точните науки.

От полунощ в сряда родители и ученици можеха да подават документи за кандидатстване в гимназия онлайн. Желанията на учениците се подреждат и на място в училищните гнезда. Златка и майка й избират да отидат на място.

„Тук е по-сигурно, за да не сбъркаме нещо, затова дойдохме тук”, каза Ирина Стоименова.

Препоръката на комисиите в училищните гнезда е децата и родителите да подреждат желанията спрямо оценката на ученика, за да не се окаже впоследствие, че надценените успехи на детето, могат да го оставят извън класирането.

Въпрос от матурата по БЕЛ предизвика напрежение сред деца и родители

Учениците могат да избират от 2500 професионални и профилирани паралелки. Като всяка една има отделен код, с който се вписва в списъка с желания. Тези, които ще подават документите онлайн, трябва внимателно да проследят дали са прикачили всички нужни документи. Веднъж получили входящ номер, учениците не могат да коригират заявлението.

„За паралелките от професии е задължително прикачването на медицинско свидетелство в PDF формат. В противен случай, ако не бъде прикачено тези желания няма да бъдат зачетени и ще бъдат декласирани”, коментира председателят на комисия за прием на документи след завършено основно образование Божидар Янев.

Какви са новостите при матурите за седмокласниците тази година?

Статистиката показва още, че 141 деца в страната са отговорили вярно на всички въпроси по математика. По български максимален брой точки имат само 16 ученика.

„Ясно е, че промените, новите учебни програми не са дали драматични разлики в резултатите. Трябва да продължим да правим повече от същото. По-мотивирани учители, повече методическа подкрепа, повече квалификации по отношение на прилагането на компетентности”, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

Догодина в изпитната програма по литература ще влиза съдържанието за 6 и 7 клас.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.