Колекцията му можете да посетите безплатно до края на уикенда в старата ни столица

От Амстердам до Велико Търново. Един холандец избра да живее у нас и да колекционира чипровски и котленски килими. Неговата изложба можете да посетите напълно безплатно до края на уикенда в старата ни столица.

"Започнах да колекционирам килими преди 7 години, когато купих къщата си в Котел. Това беше чорбаджийска къща, голяма, дървена и на 2 етажа. Последен собственик беше партиен секретар на Котел. Трябваше да я обзаведа, а съседният имот беше музей за антични котленски килими", каза в ефира на "Събуди се" холандският колекционер на килими - Якоб Ван Беелен.

През 2018 г. холандецът е решил да мине по пътя на килимарството през Турция. "Бях много изненадан, защото в средата на Турция намерих повече от 100 български антични килими, които не можеш да откриеш тук", каза той.

"Да хванеш гората": Един холандец, безнадеждно влюбен в България

Колекционерът обясни, че голяма част от чипровските килими са правени с цел търговия. "Пазарът е бил в Пирот и турците са ги изкупували. Османската власт е поръчвала по 80 000 броя молитвени килими годишно за всеки един войник от турската армия". И допълни, че е успял купи 75 български килими от Турция, които могат да бъдат видяни в изложбата му.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.