Извънредно заседава Областната епизоотична комисия

 Първи случай на африканска чума по свинете в Южна България. Въпреки извънредните мерки, заразата е преминала Балкана. Ловци са отстреляли две диви прасета в района на Асеновград, като първите резултати са положителни за африканска чума.   

Двете диви прасета обитавали ловното стопанство край хижа „Здравец”. Отстреляни са от ловци в неделя по време на частен лов. Вчера месото от дивите животни е било дадено за изследване в частна лаборатория в Пловдив.

„В частната лаборатория е установено наличие на вируса. Пробите са изпратени в референтната лаборатория в София, за това говорим за съмнение за заболяването, защото не е доказано в референта лаборатория”, обясни д-р Камен Янков, директор на Областна дирекция по храните-Пловдив.

Ловното стопанство край хижа „Здравец” от години се стопанисва от частна фирма. Собствениците отричат да имат такъв случай.

„Няма такова нещо, съвсем сериозно. Бихме ли настанявали толкова гости, още повече и деца”, коментира Йорданка Славова, управител на фирмата.

Африканска чума във ферма със 17 000 свине в Силистренско

На място обаче екип на NOVA срещна инспекторите от Държавната агенция по горите, които потвърдиха за прасетата с  положителна проба за африканска чума.

Ако и повторната проба покаже положителен резултат за наличие на африканска чума, дивите прасета в ловното стопанство ще бъдат избити.

В района няма населени места, в които има свинеферми. Определена е 20 километрова зона, в която ще бъдат премахнати прасетата от лични стопанства.

В сряда се очакват повторните резултати от двете прасета, убити в ловното стопанство край хижа „Здравец”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.