Според хронологията на романите за Хари Потър, очилатият магьосник “празнува рожден ден” заедно с авторката си

Наричат я „майката на Хари Потър”. Целият свят познава образа на очилатото момче магьосник. Днес писателката Джоан Роулинг навършва 54 години.

Героите от филмите за Хари Потър преди и сега (ГАЛЕРИЯ)

Джоан започва да пише книгите за най-известния млад магьосник, докато се грижи сама за малката си дъщеричка и преживяват на социални помощи. Нейната история е доказателство за това, че да си самотна майка не е непременно нещо трагично в живота ти.

„Когато паднеш на дъното, разбираш, че то е всъщност солидна основа, от която да изпълзиш нагоре… Просто трябва да работиш. Да не спираш да работиш. Всичко е въпрос на дисциплина. Никога не съм се срамувала от миналото си. Да се срамувам от какво?! Да, минах през труден етап. И се гордея с това”, казва тя.

Идеята за малкия магьосник Хари й хрумва през лятото на 1990 година, докато пътува с влака от Манчестър за Лондон. Ненадейно влакът спира и престоява цели 4 часа някъде сред хълмовете на Централна Англия. Тогава в главата ѝ се раждат неясните все още образи на момчето-сирак, училището за магия и светът на вълшебници и злодеи, който се крие буквално зад ъгъла. Джоан осъзнава, че това е добра идея за роман, но от идеята до реализирането има дълъг път.

Продават къщата на Хари Потър (СНИМКИ)

Роулинг и първият й съпруг, телевизионен журналист, се развеждат около 13 месеца след като сключват брак. Тогава дъщеричката им - Джесика, остава на грижите на майка си.

Първият роман за Хари Потър излиза от печат през 1997 година. Тиражът му е едва 1000 бройки, но е напълно достатъчен, за да получи признанието за най-добра детска книга на годината

Джоан Роулинг получава кредит от 8 000 паунда, за да започне работа по продължение на романа. И продълженията се появяват едно след друго – три години, три нови романа.

Първото издание на книгата за Хари Потър продадено на търг

И чудото става - светът буквално е обхванат от манията по Хари Потър. Романите се четат навсякъде. Милионните тиражи се оказват недостатъчни, за да може всички желаещи да се сдобият с книгите. Романите са преведени на 67 езика, в това число – колкото и странно да звучи – на латински и древногръцки.

Според хронологията на романите, Хари Потър “празнува рожден ден” заедно с авторката си – магьосникът с очилата “е роден” на 31 юли 1980 г. Т.е. днес Хари Потър навършва цели 39 години.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.