Въпреки прозрачността, се разпространяват неверни твърдения, които целят злепоставяне на магистрати, смятат от прокуратурата

Прокуратурата разпространи още доказателства срещу компанията „ТАД Груп” и тримата обвинени за източването на данните на 5 милиона българи от системата на НАП. Решението на магистратите е взето след множество запитвания. 

Обвинените по делото са шефът на „ТАД Груп” Иван Тодоров, търговският директор Георги Янков и служителят Кристиян Бойков.

„До настоящия момент Специализираната прокуратурата два пъти оповести данни от досъдебното производство, а именно на 01.08.2019 г. и на 09.08.2019 г. Подчертаваме, че тези доказателства са разгласени след разрешение на наблюдаващия прокурор, както и след като същите са били предмет на съдебно обсъждане", се казва в прессъобщението.

БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО: Прокуратурата показа доказателства по делото за хакерската атака срещу НАП (СНИМКИ)

Според държавното обвинение „въпреки прозрачността, в публичното пространство продължават да се разпространяват манипулативни твърдения, които целят персонално злепоставяне на конкретни магистрати и цялостно компрометиране дейността на прокуратурата. Тревожен е подходът на определени лица, политически партии и медии да поставят собствените си амбиции над интереса на повече от пет милиона българи", казват от прокуратурата.

Новите доказателства се пускат след разрешение на прокурор, става ясно още от съобщението.  

Завесата около разследването на хакерската аката срещу НАП отново е вдигната. Спецпрокуратурата разпространи общо 14 страници материали по делото. В това число разпити на свидетели и експертизи. Любопитен аспект е снимката в един от файловетe и пояснението от обвинението под нея. Това бил разговор между управителя Георги Янков и служител, с инициали З.М. - минути след ареста на Кристиян Бойков.

“Това е твърдението на прокуратурата, че това е моментът, който е заснет. Тогава те се уговарят как да прикрият следите си. Става дума за тероризъм”, обясни ръководителят  на специализираната прокуратура Димитър Петров.

Пред NOVA от спецзвеното обявиха, че в системите на “ТАД Груп” са открити данни на различни компании, които са нямали официални търговски отношения с  IT фирмата. Разпитите, публикувани в интернет, са на общо 6 лица от засегнатите фирми. От показанията става ясно, че откритите данни са „файлове, в които се съдържа чувствителна информация за клиенти на въпросните компании, които са част от базата им данни”.

АРЕСТУВАХА ШЕФА НА "ТАД ГРУП": Кой е Иван Тодоров?

„ Не са имали контакти с това дружество, не са искали тази услуга, т.е. умишлено им е натрапвано това нещо като услуга. Източването на компютърна информация, след което се представя възможност на търговското дружество да сключи договор с лицата, които са изтеглили информацията”, добави Петров.

Междувременно стана ясно, че Приходната агенция ще бъде глобена заради допуснатия теч на лични данни.

„Има пари достатъчно. От гледна точна на технологията, това си е просто финансова операция. Няма да се отрази на бюджета, ще се отрази на тези терористи”, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Основания за оставка на шефката на НАП нямало, за пореден път обяви министър Горанов.

„Достатъчно направихме кадрови промени. Имаше две оставки на ИТ-тата”, припомни Горанов.

Разследването - продължава. Защитата на Иван Тодоров заяви, че ще излезе със становище, след като се запознаят с всички материали по делото, а от Спецпрокуратурата обявиха, че тепърва ще има още публикувани материали, защото въпросът е много значим.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.