Двамата задържани са направили пълни самопризнания, научи NOVA

Ужасяващото убийство на двамата възрастни хора, намерени край Негован, е планирано от година. Обвинените Пламен Шляпашки и Георги Нанчев са направили пълни самопризнания, научи NOVA от свои източници.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО, КЪДЕТО Е НАМЕРЕНО ОРЪЖИЕТО ИМ

Ужасяващи подробности за двойното убийство край Негован (ВИДЕО)

Софийската градска прокуратура вече им е повдигнала обвинения за предумишлено убийство с користна цел на треньора по борба Йордан Атанасов и жена му Марияна, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Мъжете били следени в продължение на 6 дни. Мотивът за жестокото престъпление е финансов - заподозрените търсили пари от продаден имот на убитото семейство. След това се опитали да укрият телата на убитите, които бяха открити случайно на 18 август край Негован. От прокуратурата посочват, че към разследването има голям обем доказателства, които предстои да бъдат анализирани.

Убийството е било извършено на 14 юли в апартамента на жертвите на столичния булевард „Витоша”. Предполагаемите извършители са познавали жертвите си, правили са ремонт в апартамента им преди около година. Най-вероятно заради това и жертвите са ги пуснали доброволно в дома си, тъй като следи от влизане с взлом няма.

Предполагаемите извършители са на 44 и 39 години. Единият от тях криминално проявен, лежал е в затвора. И двамата имат деца, работят като строителни работници.

Пред разследващите Шляпашки е признал, че той е натиснал спусъка във фаталния ден. Никой от съседите не е чул, защото е използван заглушител.

Пламен Шляпашки и съучастникът му Георги Нанков бяха арестувани в сряда в правешкото село Джурово - в къща, която ремонтирали.

ЕКСКЛУЗИВНО: Бившият треньор по борба Йордан Атанасов е една от жертвите от Негован?

Собственикът на дома, които са ремонтирали заподозрените, е 82-годишен мъж, разказват съседи. През по-голямата част от годината живее в София при дъщеря си.  През лятото ходел в Джурово.

Преди около години двамата предполагаеми извършители отиват в дома на жертвите си, за да го ремонтират. Горе-долу от тогава е планирано и убийството, станало на 14 юли. Строителният работник Пламен Шляпашки признал, че той е прострелял смъртоносно 75-годишния бивш треньор по борба – Йордан Атанасов и 70-годишната му съпруга Марияна. Възрастните хора са убити и разчленени в банята на жилището им.

„Лично аз съм потресен от зверството, което е извършено и при последващите действия за заличаване на следите от него”, коментира вътрешният министър Младен Маринов.

„Използвали са белина, за да отстранят следите, но не са успели. Иззети са много биологични следи”, заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев.

„Перфектна работа - хващаме убийците преди да знаем кои са жертвите!”, каза премиерът Борисов.

Единият от заподозрените познавал бившия треньор по борба от около 15 години. Знаел, че семейството е заможно, че имат апартаменти, някои от тях отдавали под наем. Скоро продали и жилище в столичния квартал „Гоце Делчев”. Възрастният мъж споменал, че вероятно няма да внесе парите в банката заради ниските лихви. Така убийците решили, че ще открият сумата в дома им. В жилището обаче нямало пари, затова извършителите отмъкнали златни накити, монети и други ценности. А разследващите открили вещите в дома на единия задържан.

39-годишният Пламен Шляпашки е човекът, използвал за склад помещението в Техническия университет, където бе открито оръжието на двойното убийство. Мъжът е бил необщителен, твърдят преподаватели в учебното заведение. От ръководството на ВУЗ-а уточниха за NOVA, че не познават нито един от двамата килъри. Ремонтните дейности се извършвали от наемни работници на външни фирми.

39-годишният мъж, осъждан за множество кражби, от 2-3 години работил като майстор във ВУЗ-а. Но не поддържал близки контакти с хората от съседните помещения. Макар да не обичал да говори много, Пламен веднъж споделил, че едното му дете е глухонямо. През останалото време усърдно работил.

Пламен Шляпашки и 44-годишният Георги Нанчев са непознати за съседите на убитите Йордан и Марияна Ангелови от блока на бул. „Витоша".

За престъплението двамата обвинени могат да бъдат осъдени на затвор от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Към момента те са задържани за 72 часа и предстои внасяне на искане в съда да им бъде наложен постоянен арест. Мярката им за неотклонение най-вероятно ще бъде гледана в петък.

Репортери: Владислава Тричкова, Илияна Шишкова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.