Петима души бяха арестувани при мащабна акция в София срещу лихварство, рекет и наркоразпространение

Арестуваха петима при мащабна акция в София срещу лихварство, рекет и наркоразпространение. С часове полиция и жандармерия блокираха части от квартал "Христо Ботев". Организираната престъпна група е действала поне от 2015 година. Жертви на групата се престрашиха да разкажат пред NOVA за схемата.

Акцията започна много рано сутринта в понеделник. Претърсени са пет адреса, петима са и задържаните, трима от тях са с богато криминално минало по „буквално целия Наказателен кодекс”.  Освен с лихварство, задържаните са се занимавали  с рекет и изнудвания, продавали са и наркотици.

Само пред NOVA говори една от жертвите на организираната престъпна група. Ще го наричаме Иван. Крие лицето си от съображение за сигурност. Два пъти e взимал пари от лихварите, които бяха задържани. Първият път e успял да ги върне.

„После взех още едни 400 лева, но не можех да ги върна, защото не работех. Всяка седмица започна да ми се вдига лихвата с около 75%  на 15 дни. На 400 лева трябваше да им върна 700 лева за 15 дни. Ако ги мина - двойна лихва. За месец ти е около 600 лева лихва”, каза Иван.

„Дават се малки суми и процентът лихва е огромен на ден. В края на няколко месеца сумите стават в такъв размер, че няма как да бъдат върнати”, заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Запитан дали им дължи още пари, Иван отговаря, че все още си търсят парите. Колко точно обаче и самият той не знае. „Всеки път, колкото той каже - толкова се вдигаха парите. Не съм взел пари от банка, защото нямам осигуровки, трудов договор, не ме одобряваха”, каза още той.

„Не могат да получат от банките предвид това, че нямат никаква кредитна история”, коментира Гешев.

„Ако не се издължат или се получи забавяне, те са използвали силови методи. Има нанесени телесни повреди назад във времето”, заяви гл. комисар Иван Иванов – главен секретар на МВР.

Телесна повреда нанесли и на Иван. „Ходих по болници. Избягах в чужбина, върнах се. Върнах им част от парите, после те пак започнаха с лихвите”, каза той.

Гешев: Разбихме група, занимавала се с лихварство и изнудване в София

„Стават като „бели роби” - длъжници до гроб”, коментира зам.-главният прокурор Иван Гешев.

„Цял живот трябва да работя, за да мога да им врърна парите. Все едно им ставам роб”, казва жертвата на организираната престъпна група.

„Такава сума няма как да бъде върната изцяло, освен ако не ти приберат, каквито случаи има, всичко което притежаваш на твое име”, заяви Гешев.

Запитан дали има и други като него, Иван отговаря: „Има. Почти целият квартал „Христо Ботев” и не само”.

Освен с лихварство, задържаните се занимавали и с други незаконни дейности. „Освен с лихварство, изнудвания и рекет, тази група са се занимавали разпространение на наркотични вещества. При претърсването са открити малко количество наркотични вещества”, заяви гл. комисар Иван Иванов – главен секретар на МВР.

По информация на NOVA, сред петимата задържани, има и двама братя. Именно те, твърди Иван, били двигателите на престъпната група. По време на акцията хората в квартала твърдяха, че не познават задържаните. „Тук са на квартира. Не са от София. Дошли са тук сигурно преди 4-5 години”, каза един от живеещите там.

Спецакция в „Орландовци”, задържани са 15 души (ВИДЕО+СНИМКИ)

От няколко години пък Иван от страх напуснал квартала. „Вече една година живея в Пловдив, Стара Загора, местя се непрестанно, защото скоро са питали за мен. Казали са, че ще ми отрежат главата и ще я закарат на майка ми на табла”, каза той.

„И най-слабата държава е по-силна от който и да е извършител на нарушение или престъпление”, заяви Иван Гешев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.